Magistraţii italieni denunţă propunerea Guvernului de suspendare a zeci de mii de procese

Suspendarea controversată a zeci de mii de procese, propusă de premierul italian Silvio Berlusconi, reprezintă o "absurditate" şi ridică "probleme de compatibilitate" cu Constituţia, apreciază Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) într-un aviz citat, marţi, de agenţia Ansa.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Magistraţii italieni denunţă propunerea Guvernului de suspendare a zeci de mii de procese

Magistraţii italieni denunţă propunerea Guvernului de suspendare a zeci de mii de procese (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest aviz negativ adoptat de CSM vizează un amendament aprobat în Senatul italian la jumătatea lunii iunie şi care acordă prioritate infracţiunilor pasibile de pedepse cu închisoarea de peste zece ani şi suspendă pentru un an procesele intentate pentru fapte mai puţin grave comise până la 30 iunie 2002, printre care şi cel intentat şefului Guvernului.

Subliniind că respectivul amendament ridică "probleme de compatibilitate cu principiul obligativităţii acţiunii penale prevăzut de Constituţie", CSM apreciază în avizul său că alegerea "arbitrară" a unei date limite reprezintă o "absurditate" care "nu are nici o justificare în sistemul normativ" italian.

Potrivit Asociaţiei Naţionale a Magistraţilor (ANM), principalul sindicat din domeniu, această măsură va avea drept efect suspendarea a 100.000 de procese, printre care şi cel aflat în desfăşurare la un tribunal din Milano, intentat lui Berlusconi şi fostului său avocat britanic David Mills.

Şeful Guvernului este acuzat că i-a oferit lui Mills 600.000 de dolari în schimbul unor mărturii false în favoarea sa în faţa justiţiei italiene în cadrul unor procese care vizează fapte comise la sfârşitul anilor '90.

Avizul CSM survine la scurt timp după ce Guvernul Berlusconi a adoptat, vineri, un proiect de lege privind imunitatea penală a primilor patru oficiali din ierarhia statului italian, generând indignarea unui partid de opoziţie care îl acuză că încearcă să obţină propria "impunitate" în faţa judecătorilor.

Acest proiect de lege prevede "suspendarea temporară" a procedurilor judiciare demarate împotriva preşedintelui Republicii, preşedinţilor Senatului şi ai Camerei Deputaţilor, precum şi a premierului. Proiectul trebuie însă aprobat şi de Parlament înainte de a intra în vigoare.

Berlusconi i-a criticat, miercuri, pe "judecătorii şi procurorii politizaţi", caificându-i drept "o metastază a democraţiei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici