Magnatul israelian Beny Steinmetz, eliberat din arest în Grecia, aşteaptă decizia finală a instanţei

Magnatul israelian Beny Steinmetz a fost eliberat din arest în Grecia, dar i s-a interzis să călătorească în afara ţării, în aşteptarea unei hotărâri judecătoreşti privind un mandat de arestare emis de România, au declarat luni surse judiciare şi din poliţie, potrivit Reuters.

Urmărește
218 afișări
Imaginea articolului Magnatul israelian Beny Steinmetz, eliberat din arest în Grecia, aşteaptă decizia finală a instanţei

Magnatul israelian Beny Steinmetz, eliberat din arest în Grecia, aşteaptă decizia finală a instanţei

Steinmetz a fost reţinut de poliţia greacă duminică seara, la câteva ore după ce a aterizat cu un avion privat pe Aeroportul Internaţional din Atena, au declarat surse din poliţie. Pe numele său a fost emis un mandat european de arestare de către România, pentru acuzaţii legate de participarea la o organizaţie criminală, a declarat un oficial al poliţiei, sub protecţia anonimatului.

Luni, bărbatul în vârstă de 68 de ani s-a prezentat în faţa unui procuror, care a decis ca acesta să fie eliberat pe cauţiune, cu anumite restricţii, printre care se numără interdicţia de a călători, în aşteptarea deciziei unei instanţe judiciare privind arestarea şi extrădarea sa.

În 2022, un tribunal grec care a examinat cazul său, pe baza unui mandat de arestare emis de România împotriva sa, se pronunţase împotriva extrădării sale. Consilierii juridici ai lui Steinmetz au respins acuzaţiile autorităţilor române ca fiind „nefondate” şi au catalogat cererile de extrădare ale României drept „abuzive”, susţinând că bărbatul are dreptul de a călători liber.

Avocatul său din Grecia, Stavros Togias, a declarat că autorităţile judiciare din ţară s-au pronunţat definitiv împotriva extrădării sale către România.

„Este fără precedent pentru statul de drept din Grecia, sau din orice altă ţară respectată, ca un astfel de act administrativ să anuleze o decizie a autorităţilor judiciare greceşti, care s-au pronunţat definitiv şi irevocabil împotriva extrădării sale către România, recunoscându-i dreptul de a călători liber”, a declarat Togias, comentând arestarea sa.

Magnatul franco-israelian în domeniul mineritului, Beny Steinmetz, a fost reţinut la Atena în baza unui mandat de arestare emis de România, au declarat luni surse judiciare şi de poliţie citate de Reuters.

Benyamin Steinmetz, miliardarul franco-israelian a fost condamnat definitiv în România, în decembrie 2020, la 5 ani de închisoare pentru constituire de grup infracţional organizat în dosarul „Ferma Băneasa”.

În 2020, printre cei condamnaţi definitiv de ÎCCJ, în dosarul „Ferma Băneasa”, s-au numărat Remus Truică (7 ani de închisoare cu executare), Prinţul Paul al României (3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare), Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz (fiecare cu câte 5 ani de închisoare cu executare).

Numele lui Beny Steinmetz a apărut şi în scandalul Panama Papers. Dezvăluirile în care a fost invocat numele miliardarului israelian au vizat tranzacţii necorespunzătoare şi potenţiale fapte de corupţie în Sierra Leone, Republica Democrată Congo şi Guineea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici