Mahmoud Ahmadinejad, erou al arabilor din Orientul Mijlociu

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, a cărui retorică de sfidare a Washingtonului este adesea criticată în presa occidentală, a depăşit divergenţele naţionale şi religioase, devenind un adevărat erou pe întreg teritoriul Orientului Mijlociu, scrie Los Angeles Times, în ediţia electronică.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Mahmoud Ahmadinejad, erou al arabilor din Orientul Mijlociu

Mahmoud Ahmadinejad, erou al arabilor din Orientul Mijlociu

"Îmi place foarte mult de el", a declarat Mahmoud Ali, student la facultatea de medicină din Cairo. "Încearcă să se protejeze pe el şi naţiunea de pericolele din jur. Mă face să mă simt mândru. Este un simbol al Islamului. Pare a fi singura persoană capabilă să adopte o poziţie împotriva Israelului şi statelor occidentale", a adăugat el.

Apelul lui Ahmadinejad este puternic în Egipt, unde liderul este comparat cu preşedintele defunct Gamal Abdel Nasser, care avea acelaşi obiectiv de a stopa influenţa statelor occidentale. În viziunea multor egipteni, intenţia Iranului de a-şi extinde programul nuclear, în pofida sancţiunilor impuse de Naţiunile Unite, este similară cu confruntarea lui Nasser cu Marea Britanie şi Franţa în problema referitoare la Canalul de Suez.

Cel mai surprinzător lucru în cazul lui Ahmadinejad este că liderul unei naţiuni şiite non-arabe a reuşit să câştige simpatia în rândurile populaţiei predominant arabe sunnite din Orientul Mijlociu. Arabii au depăşit astfel animozităţile religioase şi temerile actuale potrivit cărora Iranul ar submina sunniţii din Irak şi din alte regiuni.

"Este o persoană curajoasă", a declarat Tayseer Ibrahim, angajat al Ministerului egiptean al Educaţiei. "Ar fi putut fi intimidat de ceea ce i s-a întâmplat lui Saddam Hussein în Irak, dar nu este. Poporul iranian trebuie să ţină foarte mult la el. Să sperăm că liderii arabi vor vedea că poţi sfida statele occidentale fără să ţi se întâmple nimic", a adăugat el.

Populismul lui Ahmadinejad contrastează cu stilul preşedintelui egiptean Hosni Mubarak, cu cel al regelui Abdullah al-II lea al Iordaniei şi cu cel al regelui Abdullah al Arabiei Saudite. Aceste trei state, aliate ale SUA, percep Iranul ca pe un inamic periculos, în principal din cauza sprijinului pe care Teheranul îl acordă unor grupări militante cum ar fi Hezbollah, în Liban, şi Hamas din Fâşia Gaza.

O parte dintre admiratorii preşedintelui iranian se declară totuşi îngrijoraţi de natura sa provocatoare şi de tendinţele sale belicoase. "Este prea curajos şi acest lucru îi dăunează", a declarat Reda Kheshein, contabil din Cairo. "Nu are dreptul să spună că vrea să distrugă Israelul. Trebuie să fie cumpătat şi să nu rişte. Din nefericire, am suferit din cauza riscurilor în trecut", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici