Într-un raport redactat după examinarea activităţii centrului naţional de vize, a 11 centre consulare din străinătate şi a Centrului Consular din Kentucky care administrează cererile depuse online şi procesul de selecţie, GAO nu a descoperit indicii potrivit cărora teroriştii ar fi accesat programul de vize, destinat în special imigranţilor care nu au legături familiale şi profesionale cu Statele Unite. Sute de astfel de cereri de viză depuse anual provind din state care sprijină activităţile terosite, precum Siria, Iran, Sudan, Coreea de Nord şi Cuba.
"Acest fapt ar trebui să reprezinte o prioritate pentru a înlătura riscul fraudelor", susţine GAO în raport. Oficialii din cadrul GAO au recomandat Departamentului de Stat să iniţieze o strategie pentru combaterea fraudelor.
Ofiţerii consulari din Ghana, Etiopia, Nigeria, Bangladesh şi Polonia au declarat oficialilor GAO că este foarte dificil că verifice identitatea şi eligibilitatea solicitanţilor, precum şi căsătoriile de convenienţă.
Solicitanţii se pot înscrie în programul Loteria Vizelor online, dar pentru că mulţi nu au un computer personal sau nu dispun de cunoştinte suficiente de navigare a Internetului, apelează la "agenţi de viză" locali care profită de ignoranţa lor. "Problemele privind fraudele şi abuzurile raportate de ofiţerii consulari (…) provin din faptul că majoritatea solicitanţilor de la respectivele centre au avut nevoie de asistenţă din partea industriei vizelor pentru a se înscrie la loterie", dezvăluie GAO în raportul său.
"În consecinţă, ei sunt înşelaţi cu sume mari de bani sau forţaţi să recurgă la căsătorii de convenienţă de către entităţi fără scrupule din industria vizelor", adaugă documentul citat.
România, Etiopia, Nigeria, Ucraina, Albania, Bulgaria, Polonia, Bangladesh, Egipt şi Ghana sunt principalele zece state de provenienţă a imigranţilor care s-au deplasat în Statele Unite în cadrul acestui program în perioada 1995-2006.