„Relaţiile cu ţările din America Latină sunt foarte bune şi se dezvoltă. Cultura popoarelor din această regiune şi revendicările lor istorice seamănă cu cele ale poporului iranian. Sunt popoare cu o gândire anticolonialistă, de aceea rezistă în faţa regimului opresor (Statele Unite, n.red.)”, a declarat Ahmadinejad înainte de a părăsi Teheranul pentru a merge către Venezuela.
„America Latină era o regiune pe care regimul opresor o considera curtea sa şi credea că poate face aici tot ce vrea, dar astăzi poporarele din această regiune s-au trezit şi acţionează în mod independent”, a adăugat el.
Washingtonul le-a cerut vineri ţărilor din America Latină să nu îşi „consolideze relaţiile” cu preşedintele iranian într-un moment în care presiunea creşte pentru a convinge Teheranul să renunţe la programul său nuclear controversat.
„Regimul (iranian) resimte presiunea tot mai mare (din partea comunităţii internaţionale) şi este în căutare disperată de aliaţi„, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland.
„Vrem să transmitem foarte clar ţărilor din întreaga lume că nu este momentul oportun să îşi consolideze relaţiile, economice sau de securitate, cu Iranul„, a adăugat ea.
Hostile Statelor Unite, aceste patru ţări s-au apropiat în ultimii ani de Iran, în special Venezuela, al cărei preşedinte Hugo Chavez a mers de nouă ori la Teheran în cei 13 ani cât a condus ţara. Statele Unite şi-au exprimat în numeroase rânduri îngrijorarea cu privire la legăturile dintre Teheran şi ţările latino-americane.