Mahmud Abbas a obţinut susţinerea Uniunii Europene pentru o capitală palestiniană la Ierusalimul de Est

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a primit, luni, asigurări din partea Uniunii Europene în privinţa susţinerii pentru o capitală palestiniană la Ierusalimul de Est, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Urmărește
1206 afișări
Imaginea articolului Mahmud Abbas a obţinut susţinerea Uniunii Europene pentru o capitală palestiniană la Ierusalimul de Est

Mahmud Abbas a obţinut susţinerea Uniunii Europene pentru o capitală palestiniană la Ierusalimul de Est

În cadrul unei întâlniri la Bruxelles cu miniştrii de Externe ai UE, Abbas a cerut recunoaşterea statului palestinian, susţinând că acest lucru nu va afecta negocierile cu Israelul privind un acord de pace în regiune.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, le-a cerut celor implicaţi în acest conflict să acţioneze "cu inteligenţă şi cu simţ de răspundere".

"Vreau să-l asigur pe preşedintele Abbas de angajamentul ferm al Uniunii Europene faţă de o soluţie cu două state în cazul Ierusalimului, din postura de capitală comună celor două state. În mod cert, există o problemă cu Ierusalimul. Acesta este un eufemism extrem de diplomatic", a spus Mogherini.

Federica Mogherini a subliniat că doreşte să colaboreze cu Statele Unite în privinţa negocierilor de pace din Orientul Mijlociu, discutând încă de la sfârşitul anului trecut cu vicepreşedintele Mike Pence şi cu secretarul de stat Rex Tillerson.

În schimb, apelul lui Abbas pentru recunoaşterea de către UE a statului Palestina a primit puţin sprijin la întâlnirea cu diplomaţii europeni.

"Suntem nerăbdători să continuăm negocierile. Suntem hotărâţi să ne reunim poporul şi teritoriul", a fost discursul liderului palestinian.

Miniştrii de Externe din UE au discutat varianta majorării ajutorului financiar acordat Autorităţii Palestiniene, după ce Statele Unite au anunţat săptămâna trecută că vor retrage aproximativ jumătate din asistenţa pe care intenţionau să o ofere agenţiei ONU pentru ajutorarea palestinienilor.

Preşedintele american Donald Trump a activat, la 6 decembrie 2017, un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să iniţieze pregătirile pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Ierusalimul de Est a fost anexat de Israel după ce a preluat controlul asupra zonei în urma războiului din 1967, o acţiune care nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională. Ierusalimul este venerat de către evrei, creştini şi musulmani deopotrivă.

La 21 decembrie 2017, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluţie care condamnă decizia preşedintelui SUA de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului. Mahmud Abbas a catalogat decizia drept o "victorie pentru Palestina".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici