Membrii Consiliului Ulemalelor au considerat că „este important să emită o fatwa în privinţa programelor de infotainment (informaţii şi divertisment, n.r.) care pot avea un caracter amoral şi care încalcă codul etic al jurnalismului”, a declarat Niam Soleh, un responsabil al celei mai înalte autorităţi musulmane a Indoneziei.
„Noi nu ne opunem tuturor programelor de infotainment. Cele care sunt «haram» (interzise) sunt cele care colportează zvonuri şi prezintă detalii scabroase despre oameni”, a mai spus Soleh.
Această fatwa va fi prezentată Comisiei audiovizualului, care reglementează conţinuturile TV din Indonezia, ţara musulmană cu cel mai mare număr de locuitori.
Consiliul Ulemalelor s-a autosesizat în această privinţă după ce au apărut mai multe polemici în jurul programelor transmise de unele posturi comerciale, care au crescut numărul show-urilor dedicate vieţilor private ale vedetelor.
Un mare scandal a izbucnit în luna iunie, după ce au fost publicate pe internet scene sexuale în care apăreau trei dintre cele mai populare staruri indoneziene.
Pe de altă parte, directorul TV RCTI, unul dintre cele mai populare posturi din Indonezia, consideră că este destul de dificilă punerea în practică a sfaturilor ulemalelor. „Ceea ce este considerat un fapt pentru noi poate fi considerată minciună de alţii. Cum putem să stabilim clar dacă este vorba de un zvon sau nu. Noi vom continua să difuzăm emisiunile despre vedete încercând să le facem mai bune”, a precizat el.
O fatwa nu este o lege, dar „musulmanii care nu respectă o fatwa comit un păcat„, potrivit lui Ma’ruf Amin, preşedinte al Consiliului.