- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mai multe cazuri de alergii grave la vaccinul împotriva gripei A H1N1 în Canada
Un număr neobişnuit de reacţii alergice "grave" la vaccinul împotriva virusului gripal A/H1N1 a fost înregistrat recent în Canada unde un lot produs de grupul farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK) a fost retras, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Mai multe cazuri de alergii grave la vaccinul împotriva gripei A H1N1 în Canada (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Un număr neobişnuit de alergii grave la vaccin au fost înregistrate în Canada", a declarat un purtător de cuvânt al OMS, Thomas Abraham.
Produsul provenind din acest lot a provocat, între altele, reacţii care afectează inima şi plămânii, a declarat o purtătoare de cuvânt a GSK de la Londra.
Această reacţie, numită "şoc anafilactic" se poate dovedi fatală în anumite cazuri.
"Autorităţile canadiene au retras un lot de vaccinuri ale GSK" şi "efectuează cercetările" necesare pentru a stabili cauzele acestor alergii, a adăugat Abraham, fără a face precizări privind numărul exact al cazurilor grave înregistrate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
El a dat totodată asigurări că OMS nu recomandă în acest stadiu acordarea unei atenţii deosebite vaccinurilor şi nu îşi schimbă recomandările în acest sens.
Acestea rămân, potrivit organizaţiei, mijlocul cel mai eficient pentru a lupta împotriva unui virus care a dus la moartea a 6.750 de persoane în lume, de la apariţia sa, în primăvară.
"Trebuie mai întâi să înţelegem ce s-a întâmplat în Canada", a subliniat oficialul.
GSK a recunoscut că un lot de 172.000 de doze din vaccinul său, Arepanrix, din totalul de 7,5 milioane de doze expediate în Canada, pare să fi indus un procent "puţin mai ridicat" de reacţii puternice decât cel de 1/100.000, admis pentru asemenea produse.
Purtătoarea de cuvânt a GSK nu a fost în măsură să precizeze numărul dozelor administrate, dar a anunţat că lotul în cauză nu a fost, încă, "retras". Laboratorul a solicitat autorităţilor medicale să suspende administrarea acestuia.
Ea a dat asigurări că loboratorul britanic "va continua să ancheteze" motivele acestor reacţii, aparent datorate vaccinului său, care nu a împiedicat programul de vaccinare să continue, conform planului prevăzut, în Canada.
Această ţară este deosebit de afectată de prima pandemie de gripă atipică din acest secol, potrivit ultimelor date ale OMS, de la 20 noiembrie, "transmiterea gripei continuând să se intensifice, fără a arăta clar că ar fi atins un maxim" în Canada.
La 17 noiembrie, autorităţile canadiene au înregistrat aproximativ 200 de morţi, dar şi 36 de cazuri de reacţii grave, în rândul celor 6,6 milioane de persoane vaccinate (reprezentând aproximativ o cincime din totalul populaţiei).
Campania de vaccinare a început la sfârşitul lui octombrie, în mod haotic, canadienii luând cu asalt centrele de vaccinare de la un ocean la altul şi obligând autorităţile să lanseze apeluri la calm.
Spre deosebire de cazul Canadei, vaccinarea împotriva primei pandemii de gripă atipică din acest secol este departe de a fi acceptată unanim în numeroase ţări din emisfera de nord, care se confruntă, în prezent, cu un al doilea val al acestui virus de origine porcină, aviară şi umană.
OMS a fost nevoită să intervină pentru a respinge, în mai multe rânduri, suspiciunile faţă de vaccin, suspectat că a fost fabricat prea rapid şi că ar putea induce numeroase efecte secundare.
Agenţia ONU a reiterat vineri că vaccinul rămâne "eficient", în pofida unor cazuri de mutaţii ale virusului, înregistrate în Norvegia.
Referitor la cele aproximativ 30 de decese, semnalate în urma vaccinării a 65 de milioane de persoane în 16 ţări, studiile au conchis că nu vaccinul era cauza acestora, a declarat joi OMS.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO