Mai multe Guverne cer eliberarea din închisoare a lui Liu Xiaobo

Mai multe Guverne, ONG-uri, Dalai Lama, dar şi Barack Obama, au cerut vineri Chinei să îl elibereze pe disidentul chinez Liu Xiaobo, încarcerat pentru convingerile sale democratice, care a primit Premiul Nobel pentru Pace din acest an.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Mai multe Guverne cer eliberarea din închisoare a lui Liu Xiaobo

Mai multe Guverne cer eliberarea din închisoare a lui Liu Xiaobo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Franţa, ca şi Uniunea Europeană (UE), şi-a exprimat preocuparea încă de la arestarea acestuia şi a făcut apel la eliberarea lui în mai multe rânduri", a declarat ministrul francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner, referindu-se la disidentul chinez.

"Ea reiterează acest apel. Franţa subliniază ataşamentul său faţă de libertatea de exprimare în întreaga lume", a adăugat ministrul francez.

Premiul Nobel pentru Pace din 2010 a fost atribuit, vineri, dizidentului chinez încarcerat Liu Xiaobo, "pentru eforturile sale durabile şi non-violente în favoarea drepturilor omului în China". Liu Xiaobo, în vârstă de 54 de ani, condamnat pentru că este unul dintre autorii "Cartei 08", în care se cere o Chină democratică, ispăşeşte o pedeapsă de 11 ani de închisoare.

Germania şi-a exprimat dorinţa ca dizidentul chinez să poată veni să primească personal Premiul Nobel pentru Pace. "Guvernul german doreşte ca acesta să fie eliberat curând, pentru a putea primi premiul personal", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, adăugând că Berlinul "s-a angajat, anterior, pentru eliberarea acestuia şi va continua să o facă".

Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, aflat în exil, laureat al Premiului Nobel pentru Pace din 1989, a făcut un apel la eliberarea imediată a dizidentului chinez, dar şi a "altor prizonieri de opinie, care au fost încarceraţi pentru că şi-au exercitat libertatea de exprimare".

Suedia a declarat că, în decembrie 2009, preşedinţia suedeză a Uniunii Europene a cerut Chinei să-l elibereze imediat şi "fără condiţii" pe Liu Xiaobo. Condamnarea acestuia la 11 ani de închisoare "a fost uimitor de dură", a declarat ministrul suedez al Afacerilor Externe, Carl Bildt.

Însă, China a apreciat că opţiunile dizidentului sunt "total contrare" principiilor Premiului Nobel, pe care l-a "încălcat şi blasfemiat", şi că acest lucru va "dăuna relaţiilor Beijingului cu Norvegia".

Preşedintele Taiwanului, Ma Ying-jeou a calificat ca "istorică" această atribuire a Premiului Nobel pentru Pace.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a mulţumit să-l felicite pe laureatul din 2010, considerând acordarea premiului un "mesaj puternic adresat tuturor celor care, în întreaga lume, luptă pentru libertate şi drepturile omului".

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a salutat "recunoaşterea" unui "apărător major al drepturilor omului".

"Sunt foarte mulţumit de hotărârea Comitetului Nobel. O consider ca pe o provocare adresată Chinei şi întregii lumi", a declarat Lech Walesa, laureatul polonez al acestui premiu, în 1983, liderul istoric al Sindicatului Solidaritatea şi fost preşedinte polonez.

"China este un mare stat, care trebuie respectat, dar care trebuie, la rândul ei, să respecte normele şi valorile respectate de lume", a adăugat el.

Premierul norvegian, Jens Stoltenberg, l-a felicitat, vineri, pe dizidentul chinez, în pofida ameninţărilor Beijingului contra unui "gest neprietenesc".

Atribuirea acestui Nobel pentru Pace este o "victorie pentru drepturile omului în lume şi pentru toţi dizidenţii chinezi", a declarat ONG-ul Human Rights Watch.

Această atribuire "trebuie să consolideze presiunea internaţională în vederea eliberării lui Liu şi a numeroşilor deţinuţi politici" din China, a apreciat Amnesty International.

Acest premiu este "un mesaj de speranţă pentru laureat, dar şi pentru dizidenţii aflaţi în detenţie în întreaga lume şi pentru poporul chinez", a declarat Reporters sans Frontieres (RSF), organizaţia de apărare a drepturilor presei.

"Ameninţările cu represalii ale autorităţilor chineze nu au speriat Comitetul Nobel şi autorităţile norvegiene. Este o lecţie pentru toate Guvernele democratice, care se supun, prea adesea, presiunilor Beijingului", a adăugat RSF, care şi-a exprimat "emoţia intensă".

Liu Xiaobo a primit, în 2004, Premiul Reporters Sans Frontieres pentru apărătorii libertăţii presei.

Preşedintele american, Barack Obama, a salutat atribuirea Premiului Nobel pentru Pace dizidentului Chinez Liu Xiaobo şi a cerut Beijingului să îl elibereze, la un an după ce a obţinut, la rândul său, prestigioasa distincţie.

Intelectualul chinez, condamnat la sfârşitul lui 2009 la 11 ani de închisoare pentru că a cerut democratizarea ţării sale, "şi-a sacrificat libertatea pentru convingerile sale", a subliniat Obama, într-un comunicat.

"Atribuind Premiul lui Liu, Comitetul Nobel a ales un purtător de cuvânt elocvent şi curajos al cauzei valorilor universale apărate cu mijloace paşnice şi non-violente, ca democraţia, drepturile omului şi statul de drept", a apreciat preşedintele american.

Obama a subliniat că China a făcut, în ultimii 30 de ani, "progrese considerabile" pe calea reformelor economice şi a scos sute de milioane de persoane din sărăcie. "Dar această recompensă ne aminteşte că reformele politice nu au ţinut pasul şi că drepturile fundamentale ale fiecărui bărbat, femeie şi copil trebuie respectate", a continuat el.

"Cerem Guvernului chinez să-l elibereze pe Liu cât mai rapid posibil", a conchis preşedintele Statelor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici