„Îl recunosc pe preşedintele Adunării Naţionale a Venezuelei, domnul Juan Guaido, în funcţia de preşedinte interimar”, a declarat premeirul Spaniei, Pedro Sanchez, într-un interviu televizat, adăugând că Venezuela are nevoie de alegeri libere şi corecte cât mai curând posibil.
Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe, a declarat într-un mesaj postat pe Twitter că „Nicolas Maduro nu a cerut alegeri prezidenţiale în conformitate cu ultimatumul de opt zile pe care i l-am oferit. Ca urmare, Marea Britanie, împreună cu aliaţii săi europeni, îl recunosc pe Juan Guaido ca preşedinte interimar până la organizarea unor noi alegeri”.
Şapte state din Uniunea Europeană i-au dat lui Maduro un ultimatum până duminică să ceară alegeri anticipate, avertizând că îl vor recunoaşte pe Juan Guaido în funcţia de preşedinte.
Franţa, Germania, Spania şi Marea Britanie şi-au coordonat îndeaproape susţinerea pentru Guaido. Niciuna dintre aceste ţări nu este de acord cu o intervenţie militară sugerată de preşedintele american Donald Trump.
În replică, Kremlinul acuză statele din Uniunea Europeană de ingerinţe în politica Venezuelei
Kremlinul a declarat luni că decizia unor state din Uniunea Europeană, de a îl recunoaşte pe Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei, reprezintă ingerinţe în politica internă, iar venezuelenii trebuie să îşi rezolve singuri problemele, relatează site-ul agenţiei Reuters.
Spania, Franţa, Marea Britanie, Suedia, Austria şi Danemarca l-au recunoscut luni pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido în funcţia de preşedinte interimar al Venezuelei.
Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a afirmat că Juan Guaido are dreptul de a cere alegeri anticipate.