Mai multe ţări ale Uniunii Europene vin cu restricţii noi pentru a evita încă un lockdown. Ce exemple ne oferă Olanda şi Cehia

Publicat: 14 10. 2020, 08:36
Actualizat: 17 04. 2021, 14:26

Din ce în ce mai multe state din Europa se tem de un nou lockdown aşa că vin cu noi măsuri restrictive. Olanda închide barurile şi restaurantele şi asta nu e tot! Ca cei dornici de distracţie să nu se încingă la vreo petrecere la cineva acasă, vânzarea de băuturi alcoolice dupa ora 8 seara este interzisă. De asemenea, Cehii îşi închid şcolile până pe 2 noiembrie.

Toate aceste decizii au fost luate întocmai pentru a nu mai “răni” economia care este deja într-un punct fragil şi pentru a evita o tragedie asemănătoare celei din martie, când mii de oameni şi au pierdut locul de muncă.

Cum arată rapoartele COVID-19 pentru celelalte ţări

  • Olanda: 6.845  testaţi pozitiv şi 12 decese în ultimele 24 de ore
  • Italia: 5,901 testaţi pozitiv şi 41 decese în ultimele 24 de ore
  • Cehia: 4.311 testaţi pozitiv şi 64 decese în ultimele 24 de ore

Mark Rutte, prim-ministrul Olandei: Astăzi anunţăm noi măsuri ferme. Vom avea o carantină parţială. Pentru a ţine virusul sub control, numărul contactelor sociale şi al călătoriilor trebuie redus drastic. Acesta este un mesaj dificil şi măsurile vor fi dureroase.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Trebuie să le cerem cetăţenilor din Europa să fie atenţi, să urmeze regulile, să păstreze distanţa fizică, să poarte mască şi să facă orice le stă în putinţă pentru a evita virusul, dar în acelaşi timp să menţină şi o bună activitate economică.

Giuseppe Conte, prim-ministrul Italiei: Obiectivul nostru este clar, trebuie să evităm ca ţara noastră să intre iarăşi în carantină. Viaţa economică şi socială a început să funcţioneze din nou, indicii economici sunt pozitivi,  producţia industrială e în creştere şi ne recuperăm. Trebuie să mergem înainte.