- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mai mulţi congresmeni îi cer lui Obama să susţină aderarea Turciei la UE
Un grup de 29 de congresmeni americani a solicitat preşedintelui Barack Obama să devină un "apărător inflexibil" al aderării Turciei la Uniunea Europeană.
Mai mulţi congresmeni îi cer lui Obama să susţină aderarea Turciei la UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Statele Unite trebuie să rămână un apărător inflexibil al aderării Turciei la UE", scriu aceşti membri democraţi şi republicani ai Camerei Reprezentanţilor, într-o scrisoare adresată preşedintelui Obama, aşteptat zilele viitoare în Turcia.
Negocierile de aderare a Turciei, aliat apropiat al Statelor Unite, cu blocul european au fost iniţiate în octombrie 2005, dar mai multe state membre, printre care Franţa, sunt ostile perspectivei ca această ţară să intre în Uniunea Europeană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Indicele ROBOR continuă să crească: cotaţia indicelui la 3 luni a atins marţi 5,87%
-
51% dintre americani se opun sprijinului militar pentru Ucraina, arată un sondaj
-
Paleologu: Călin Georgescu este opera lui Iohannis, este un demagog desăvârşit, cu ton de guru
Membrii Congresului american solicită lui Obama să sprijine Guvernul prim-ministrului turc Recep Tayyip Erdogan în realizarea reformelor necesare pentru a îndeplini criteriile de aderare la UE.
"Credem că reuşita Turciei în calitate de democraţie laică, ce respectă deplin legile şi garantează libertăţile civile, religioase şi drepturile omului, este în interesul poporului turc, al Uniunii Europene şi al Statelor Unite", adaugă ei.
Reprezentanţii americani îşi exprimă şi mulţumirea faţă de Turcia pentru participarea sa la efortul aliaţilor din Afganistan şi al Statelor Unite în Irak, în vederea reconstruirii democraţiei.
Ei cer Statelor Unite susţinerea "fără echivoc" a apropierii de Turcia şi Armenia.
Relaţiile dintre cele două ţări s-au blocat, din cauza procesului lansat de Erevan prin care vizează să obţină recunoaşterea internaţională ca genocid a masacrelor şi deportărilor armenilor în perioada 1915-1917, în Imperiul Otoman, care s-au soldat cu peste un milion şi jumătate de morţi, potrivit Armeniei, sau între 300.000-500.000, potrivit Turciei, care respinge noţiunea de genocid.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO