Mai mulţi deputaţi ruşi au părăsit Duma pentru a protesta faţă de discursul lui Vladimir Putin

Mai mulţi deputaţi ruşi au părăsit miercuri Duma (Camera inferioară a Parlamentului) în semn de protest, aducându-i un afront fără precedent preşedintelui ales Vladimir Putin care şi-a prezentat bilanţul ca premier şi marile linii ale politicii sale viitoare.

Urmărește
194 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi deputaţi ruşi au părăsit Duma pentru a protesta faţă de discursul lui Vladimir Putin

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deputaţii din cadrul partidului de opoziţie Rusia Dreaptă (care are 64 dintre cei 450 de deputaţi) au părăsit sala pentru a protesta faţă de declaraţiile lui Putin în legătură cu greva foamei de la Astrahan (sud-vestul Rusiei), la care au recurs, din 16 martie, un fost membru al partidului, Oleg Şein, şi mai mulţi dintre susţinătorii săi.

Aceştia denunţă victoria, marcată de fraude potrivit lor, a candidatului partidului lui Vladimir Putin la alegerile municipale din 4 martie la Astrahan.

"Din câte ştiu, colegul vostru Şein a început greva foamei dar nu a mers în justiţie. Sincer, este mai degrabă bizar", a declarat Putin, care la 7 mai va fi învestit la preşedinţie pentru un nou mandat de şase ani, după patru ani petrecuţi ca premier.

"De ce să faci greva foamei, în timp ce tribunalul poate să clarifice lucrurile", a declarat el, afirmând că nu cunoaşte detaliile cazului.

"Răspunsul premierului nu ne mulţumeşte, el susţine că nu cunoaşte detaliile (...) în timp ce este informat despre tot", a declarat Mironov, potrivit agenţiei Interfax, pentru a explica plecarea deputaţilor.

"Un pic de linişte, nu putem comunica", s-a mulţumit să reacţioneze Putin, fără a înceta să răspundă la întrebările parlamentarilor.

Acest eveniment este un afront grav pentru cel mai puternic om din Rusia, confruntat însă după alegerile legislative din decembrie cu o mişcare de contestare inedită din 2000 şi până în prezent.

Câştigate de partidul aflat la putere Rusia Unită, aceste alegeri au fost marcate potrivit observatorilor independenţi de fraude masive ce au determinat zeci de mii de ruşi să iasă în stradă.

În favoarea acestei mişcări, Rusia Dreaptă, care a lucrat timp de mai mulţi cu partidul aflat la putere, a criticat şi el regimul.

În discursul său introductiv în Dumă, Putin nu a făcut decât aluzii slabe la acest val de contestare, recunoscând totuşi că ţara a traversat "o perioadă tensionată în timpul alegerilor legislative şi prezidenţiale".

El s-a revanşat şi a felicitat performanţele economice ale guvernului său, afirmând că ţara a devenit "mai puternică" după criza din 2008.

"Nu trebuie să ne fie ruşine de rezultatele noastre", a declarat el, subliniind că economia rusă a depăşit consecinţele crizei economice din 2008-2009.

În plus, problemele financiare care au afectat în 2011 ţările din zona euro au fost o "sfidare colosală pentru ţară", pe care aceasta a reuşit să o depăşească, fără a-şi pune în pericol suveranitatea, a afirmat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici