Mai mulţi jurnalişti străini din Iran, împiedicaţi să relateze evenimentele postelectorale

Mai multe instituţii de presă străine au acuzat duminică autorităţile iraniene că i-au împiedicat pe jurnaliştii lor să transmită manifestaţiile de protest faţă de realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinjad.

Urmărește
39 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi jurnalişti străini din Iran, împiedicaţi să relateze evenimentele postelectorale

Mai mulţi jurnalişti străini din Iran, împiedicaţi să relateze evenimentele postelectorale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Două posturi germane de televiziune au afirmat că jurnaliştii lor au fost împiedicaţi să relateze evenimentele, în timp ce trustul britanic BBC a anunţat un bruiaj "provenind din Iran" care afectează emisiunile sale în Orientul Mijlociu şi Europa.

Televiziunea publică olandeză Nederland 2 a declarat că doi dintre reporterii săi au fost arestaţi şi somaţi să părăsească Iranul.

Printre abuzurile împotriva presei figurează de asemenea arestarea a doi ziarişti belgieni şi închiderea pentru o săptămână a biroului din Teheran al postului Al-Arabiya.

Redactorii-şefi ai posturilor germane ARD şi ZDF au acuzat autorităţile iraniene că i-au împiedicat duminică pe reporterii lor să relateze de la manifestaţiile postelectorale, potrivit unei scrisori adresate ambasadorului Iranului.

Corespondentul principalului post al ARD în Iran, Peter Mezger, nu mai poate părăsi hotelul în care este cazat, iar Halim Hosny de la ZDF şi colegii săi nu au dreptul să relateze evenimentele, potrivit şefilor de redacţie.

"Vedem (în aceste acţiuni) o lipsă de libertate a presei şi a principiilor democratice" se arată în mesajul adresat ambasadorului.

ARD şi ZDF declară că "vor continua să relateze evenimente din Iran în publicaţiile lor" într-o manieră "critică, justă şi independentă".

BBC a menţionat la rândul său un "important bruiaj electronic al sateliţilor pe care îi utilizează în Orientul Mijlociu pentru a transmite semnalul BBC Persian în Iran". Potrivit trustului, tehnicienii au "stabilit originea interferenţelor, iar acestea provin din Iran".

Peter Horrocks, director al BBC World Service, a declarat că John Simpson, corespondent al BBC la Teheran, şi cameramanul său, au fost arestaţi pentru scurt timp şi a afirmat că presa a fost ţinta unor presiuni pentru a nu transmite în străinătate imagini ale manifestaţiilor.

Doi jurnalişti belgieni, Willy Vandervorst, care lucrează pentru postul de radio francofon RTBF, şi Jef Lambrecht, de la postul de radio flamand VRT, au fost arestaţi duminică la Teheran, potrivit agenţiei Belga. Aceştia au fost reţinuţi timp de o oră şi eliberaţi ulterior cu condiţia să nu facă fotografii sau să înregistreze imagini.

Potrivit RTBF, unul dintre sunetişti, Miguel Allo, a fost agresat de forţele de ordine în timpul unei relatări.

Postul olandez Nederland 2 a anunţat arestarea lui Jan Eikelboom şi a cameramanului său, Dennis Hilgers. Aceştia "erau pe cale de a filma în faţa cartierului general al lui (Mir Hossein) Moussavi, principalul rival al lui Ahmadinjead, când au fost arestaţi de poliţie", a precizat acesta.

"Ei au fost fost împinşi către un zid, iar înregistrările lor au fost confiscate. Autorizaţiile de filmare le-au fost retrase şi au fost obligaţi să părăsească ţara imediat".

Al-Arabyia, postul de televiziune cu capital saudit, a anunţat că biroul său din Teheran a fost închis "pentru o săptămână", fără nici o explicaţie.

Corespondentul postului public spaniol de televiziune a anunţat sâmbătă că poliţia i-a confiscat înregistrarea din timpul unei manifestaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici