Mai poate candida Trump la preşedinţie după condamnare?

Un juriu din New York l-a condamnat pe fostul preşedinte Donald Trump pentru toate cele 34 de acuzaţii de infracţiuni de falsificare a registrelor de afaceri. O întrebare ce apare este următoarea: "poate un condamnat să candideze la preşedinţie în SUA?"

3766 afișări
Imaginea articolului Mai poate candida Trump la preşedinţie după condamnare?

Mai poate candida Trump după condamnare?

Constituţia SUA prevede doar trei cerinţe pentru candidaţii la preşedinţie. Aceştia trebuie:
  • să fie cetăţeni americani prin naştere.
  • Să aibă cel puţin 35 de ani.
  • Să fi fost rezident în SUA timp de cel puţin 14 ani.
Trump îndeplineşte toate cele trei cerinţe. Nici o condamnare penală, nici o pedeapsă cu închisoarea nu ar afecta eligibilitatea lui Trump sau capacitatea sa de a deveni preşedinte. Teoretic, el ar putea depune jurământul din închisoare dacă l-ar detrona pe preşedintele democrat Joe Biden în alegerile din 5 noiembrie.
 
Campaniile prezidenţiale din închisoare nu sunt fără precedent în istoria SUA. Socialistul Eugene Debs a candidat fără succes la preşedinţie din închisoare la alegerile din 1920, deşi, spre deosebire de Trump, nu a fost un concurent serios.
 
Există, probabil, un alt criteriu prevăzut în cel de-al 14-lea Amendament, unde se afirmă că nimeni care a depus anterior un jurământ de învestitură şi care se angajează în insurecţie nu poate fi oficial al SUA. Dar Curtea Supremă a SUA a decis la începutul acestui an că Congresul va trebui să adopte o lege specială care să invoce această interdicţie. Acest lucru nu se va întâmpla prea curând, relatează CNN.

Poate Trump să mai voteze?

Depinde. Fiecare stat din SUA îşi face propriile reguli. Trump este acum rezident în Florida - iar alegătorii din Florida, în 2018, au susţinut în mod covârşitor un referendum pentru a reda dreptul de vot infractorilor condamnaţi.
 
În New York, după o lege adoptată în 2021, orice infractor condamnat care nu este încarcerat este eligibil să se înregistreze pentru a vota.
 
Chiar dacă judecătorul ar încerca în cele din urmă să îi acorde lui Trump pedeapsa cu închisoarea, este foarte puţin probabil ca dreptul lui Trump de a face apel la condamnarea sa să fie epuizat înainte de ziua alegerilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici