Maia Sandu: Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa

Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa şi felul în care vom trece de iarna care vine depinde de noi toţi, a declarat preşedintele Maia Sandu în reuniunea Consiliului Suprem de Securitate (CSS), pe care îl convocase luni seară pentru a discuta despre ameninţările curente la adresa securităţii energetice a republicii, relatează marţi Publica.md.

Urmărește
2511 afișări
Imaginea articolului Maia Sandu: Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa

Maia Sandu: Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa

Membrii CSS au analizat situaţia creată în sectorul energetic al Republicii Moldova, în condiţiile în care din 24 octombrie se înregistrează un deficit de energie electrică, după sistarea vânzării de curent electric de către Ucraina, în urma distrugerilor semnificative ale sistemului electroenergetic al acestei ţări de către Rusia.

Reprezentanţii instituţiilor responsabile de domeniul energetic, dar şi cele de securitate au prezentat informaţii despre situaţia de pe piaţa de energie şi au descris diverse scenarii de evoluţie a lucrurilor, inclusiv riscul ca gigantul rus Gazprom să reducă şi mai mult sau să stopeze definitiv livrarea de gaze naturale către Republica Moldova. De asemenea au fost analizate căile alternative de asigurare cu electricitate a populaţiei şi a sectoarelor economice, dar şi măsurile ce se impun pentru a reduce impactul crizei energetice. Deficitul de energie electrică ar putea fi compensat prin achiziţii de pe alte pieţe, dar la preţuri mai mari.

Maia Sandu a cerut guvernului să vină cu un set de acţiuni, obligatorii pentru toate instituţiile publice, de monitorizare continuă şi de reducere a consumului de energie electrică. La rândul său, executivul va estima impactul creşterii preţului la energia electrică asupra populaţiei şi a mediului de afaceri, urmând să propună măsuri de diminuare a acestuia. În mod special, este vorba de impactul asupra păturilor vulnerabile ale societăţii, dar şi asupra întreprinderilor, a căror competitivitate este afectată de creşterea preţurilor la factorii de producere, conform publicaţiei citate.

‘Guvernul şi Agenţia Naţională de Reglementare Energetică (ANRE) vor intensifica comunicarea cu cetăţenii şi mediul de afaceri cu privire la necesitatea şi metodele de reducere a consumului de energie. De asemenea, ANRE va revizui reglementările privind investiţiile private în sursele alternative de energie electrică’, se arată într-un comunicat al preşedinţiei, citat de Ziarul de Gardă.

Sectorul energetic al Republicii Moldova este afectat puternic de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, aceasta din urmă fiind nevoită să sisteze exporturile de energie, după bombardamentele ruseşti care au distrus, la începutul lunii octombrie, o bună parte a infrastructurii energetice a ţării.

Pe de altă parte, Gazprom a redus unilateral livrările de gaze către R. Moldova cu 30%, iar aşa-zisa administraţie de la Tiraspol a anunţat că centrala de la Cuciurgan nu va mai putea asigura 70% din necesarul de energie electrică pe malul drept al Nistrului, notează Ziarul Naţional din Chişinău.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici