Majoritatea cetăţenilor bulgari consideră că amânarea aderării ţării lor la Schengen a fost corectă

Majoritatea cetăţenilor bulgari sunt de acord cu acţiunile UE şi consideră că amânarea aderării Bulgariei la spaţiul Schengen nu a fost incorectă, potrivit unui sondaj realizat de Open Society Institute din Sofia, relatează Sofia Echo, în ediţia electronică.

Urmărește
149 afișări
Imaginea articolului Majoritatea cetăţenilor bulgari consideră că amânarea aderării ţării lor la Schengen a fost corectă

Majoritatea cetăţenilor bulgari consideră că amânarea aderării ţării lor la Schengen a fost corectă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit sondajului, majoritatea cetăţenilor bulgari acceptă argumentele informale care au dus la amânarea aderării ţării lor la Schengen, respectiv problemele cu corupţia, crima organizată şi reforma justiţiei. Această amânare nu va influenţa însă preferinţele electorilor în alegerile din această toamnă.

Astfel, 33,56 la sută dintre bulgari nu cred că amânarea aderării Bulgariei şi României la Schengen a fost nedreaptă. Există însă un sentiment de frustrare în rândul a aproximativ un sfert dintre persoanele intervievate (26,24 la sută), care consideră decizia nedreaptă, în timp ce 40 la sută nu au nicio opinie în această privinţă.

Aceasta este o veste bună pentru Europa, comentează expertul Marin Lessenski, din cadrul institutului, deoarece UE nu are nevoie de o altă ţară ostilă proiectelor europene.

Faptul că mulţi bulgari nu sunt supăraţi din cauza acestei amânări poate fi explicat parţial prin aceea că în general ei au o încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale. Acelaşi studiu arată că instituţiile europene prezintă o încredere de trei ori mai mare pentru bulgari decât cele naţionale, cu un raport de 37,6 la sută faţă de 13,5 la sută.

Bulgarii tind să atribuie amânarea aderării la Schengen eşecurilor ţării lor, mai degrabă decât factorilor externi. Majoritatea respondenţilor (54,12 la sută) consideră că principalul motiv este performanţa neconvingătoare în combaterea corupţiei, crimei organizate şi reforma justiţiei.

Numai o mică parte dintre cei intervievaţi consideră că factorii externi sunt cei vinovaţi de amânarea aderării ţării lor la Schengen. Influenţa partidelor populiste şi antiimigraţie din ţările membre Schengen este invocată ca motiv de 7,24 la sută dintre cetăţenii bulgari. Evenimentele de politică externă - informaţiile privind valurile necontrolate de imigranţi după revoluţiile arabe - sunt considerate un alt motiv important de 5,66 la sută dintre bulgari.

Amânarea aderării la Schengen reprezintă o lovitură dură pentru partidul de guvernământ, dar sondajul de opinie, realizat cu aproape trei luni înaintea alegerilor, arată că această situaţie nu va influenţa alegerile politice ale alegătorilor, decât în cazul a 4 la sută dintre ei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici