Majoritatea companiilor elveţiene susţin libera circulaţie a românilor şi bulgarilor

Majoritatea companiilor elveţiene se pronunţă în favoarea extinderii acordurilor bilaterale cu UE, potrivit unui sondaj efectuat la comanda Federaţiei Oamenilor de Afaceri Elveţieni, dar opozanţii acestui demers îl vor contesta prin convocarea unui referendum.

Urmărește
43 afișări
Imaginea articolului Majoritatea companiilor elveţiene susţin libera circulaţie a românilor şi bulgarilor

Majoritatea companiilor elveţiene susţin libera circulaţie a românilor şi bulgarilor (Imagine: Mediafax Foto)

Circa 97 la sută din companiile şi asociaţiile chestionate au precizat că susţin libera circulaţie a muncitorilor din România şi Bulgaria. Circa 83 la sută au declarat că acest lucru este "important" sau "foarte important" pentru economia elveţiană, relatează Swissinfo.org.

"Rezultatele acestui sondaj nu reprezintă o surpriză. Ele demonstrează că angajamentul nostru privind acest mod de integrare este atât corect, cât şi important pentru ţara noastră", a declarat Pascal Gentinetta, directorul unui grup de lobby care reprezintă antreprenorii elveţieni.

Guvernul elveţian a negociat deja extinderea acordului de liberă circulaţie cu UE pentru a include şi cele două noi state comunitare, România şi Bulgaria. Ambele camere ale Parlamentului vor dezbate şi decide recomandările necesare extinderii acestui acord, care vor include măsuri menite să protejeze muncitorii elveţieni şi limite impuse numărului de muncitori admişi, în cazul în care este necesar.

Partidul Poporului Elveţian, formaţiune de dreapta, se opune însă extinderii acordului cu UE şi ameninţă că va cere convocarea unui referendum pe această temă în cazul în care Parlamentul aprobă un astfel de demers. O parte din sindicatele elveţiene şi-au manifestat teama că sosirea imigranţilor români şi bulgari va duce la scăderea salariilor.

Thomas Daum, preşedintele Asociaţiei Patronatelor Elveţiene, a declarat că nu există un astfel de precedent de la deschiderea pieţei muncii cetăţenilor europeni în 2002. "Toate aspectele demonstrează că migraţia este generată de nevoile economiei elveţiene. Muncitorii vin în Elveţia doar când au un contract cu un angajator elveţian", a precizat acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici