Majoritatea deţinuţilor eliberaţi de americani s-au alăturat al-Qaida

Un oficial de rang înalt din domeniul securităţii irakiene a declarat marţi că "majoritatea" deţinuţilor eliberaţi de armata americană în Irak s-au alăturat al-Qaida, unii dintre aceştia având inclusiv funcţii de conducere în cadrul acestei reţele.

Urmărește
32 afișări
Imaginea articolului Majoritatea deţinuţilor eliberaţi de americani s-au alăturat al-Qaida

Majoritatea deţinuţilor eliberaţi de americani s-au alăturat al-Qaida (Imagine: Mediafax Foto)

"Majoritatea deţinuţilor care erau încarceraţi în închisorile americane au trecut în serviciul terorismului şi infracţionalităţii după ce au fost eliberaţi", a declarat jurnaliştilor generalul Qassem Atta, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operaţiunilor din Bagdad.

"Mai mulţi dintre ei au primit poziţii de conducere în cadrul reţelei al-Qaida", a adăugat generalul.

Qassem Atta a precizat că un insurgent, Ali Neemah Salloum, a devenit donator de fonduri al Statului Islamic din Irak, aripa irakiană a al-Qaida, în regiunea Abu Ghraib (la vest de Bagdad), după ce a fost eliberat dintr-o închisoare americană.

Salloum, care a fost arestat în urmă cu cinci ani, potrivit lui Atta, "finanţa o celulă implicată în asasinatele interconfesionale şi atacurile împotriva poliţiei şi armatei irakiene".

Un val de atentate atribuite al-Qaida s-a soldat cu 110 morţi şi 500 de răniţi în Irak, la 10 mai, după trei săptămâni de la uciderea principalilor doi lideri ai reţelei în Irak, Abu Omar al-Bagdadi şi Abu Ayyub al-Masri, într-o operaţiune a forţelor americano-irakiene.

Foşti deţinuţi din închisoarea americană Bucca, lângă Basra (sud), şi surse din cadrul Ministerului irakian al Afacerilor Interne au dezvăluit, la jumătatea lui noiembrie, că Bucca, tranzitată de 100.000 de deţinuţi în şase ani, s-a dovedit o adevărată "pepinieră" pentru al-Qaida.

Cei doi kamikaze, dar şi majoritatea suspecţilor arestaţi după un dublu atentat, la 19 august 2009, împotriva ministerelor Afacerilor Externe şi Finanţelor, în care au fost ucise 95 de persoane, tocmai fuseseră eliberaţi de la Bucca, potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Această închisoare a fost administrată de armata americană, din 2003 şi până la 16 septembrie 2009, dată la care a fost închisă.

Armata americană a contestat faptul că centrele sale de detenţie ar fi fost centre de recrutare pentru al-Qaida.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici