Majoritatea germanilor şi suedezilor sprijină intervenţia internaţională în Libia - sondaje

Peste 40 la sută dintre britanici dezaprobă raidurile împotriva regimului lui Muammar Kadhafi, în timp ce majoritatea cetăţenilor germani şi suedezi sprijină intervenţia militară internaţională, potrivit unor sondaje realizate în cele trei ţări, transmite AFP.

Urmărește
4 afișări

Majoritatea britanicilor (53 la sută) consideră că militarii ţării lor nu ar trebui să îşi rişte viaţa pentru a veni în ajutorul forţelor de opoziţie din Libia, în timp ce 43 la sută dezaprobă raidurile împotriva regimului lui Muammar Kadhafi, potrivit unui sondaj difuzat luni de ITV.

Sondajul ComRes realizat pentru postul privat de televiziune arată că doar o treime (35 la sută) dintre britanici aprobă raidurile care se desfăşoară în Libia şi la care participă forţele aeriene şi navale britanice. O proporţie de 22 la sută nu au nicio opinie pe această temă.

Totuşi, 52 la sută dintre britanici apreciază că înţeleg bine motivele avansate pentru a explica implicarea militară a ţării lor în Libia. Sondajul a fost realizat online pe un eşantion de 2.028 de persoane, în perioada 18-20 martie.

Pe de altă parte, o majoritate a germanilor susţin intervenţia militară internaţională împotriva Libiei, salutând în acelaşi timp faptul că forţele armate germane nu participă la operaţiuni, potrivit unui sondaj publicat duminică de Bild am Sonntag.

Aproximativ 62 la sută dintre persoanele chestionate consideră justificată intervenţia lansată sâmbătă de Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite, pentru a-l împiedica pe liderul libian Muammar Kadhafi să îi atace pe insurgenţi, potrivit sondajului Emnid realizat vineri, după votul Consiliului de Securitate al ONU, dar înainte de începerea operaţiunilor militare.

Conform sondajului efectuat pe un eşantion de 501 persoane, 31 la sută se pronunţă împotriva intervenţiei.

Decizia Guvernului lui Angela Merkel ca ţara să nu participe la operaţiunea militară este sprijinită de 65 la sută dintre germani, în timp de 29 la sută cred că forţele germane ar trebui să lupte alături de aliaţii lor.

Merkel, care a participat la un summit internaţional pe tema Libiei sâmbătă, la Paris, şi-a reiterat opoziţia faţă de orice participare militară directă a ţării sale, subliniind în acelaşi timp că forţele americane îşi pot folosi bazele din Germania pentru operaţiunile lor.

Coordonarea operaţiunilor militare ale coaliţiei este asigurată de US Africa Command, al cărui cartier general se află la Stuttgart, în vestul Germaniei.

În Suedia, un sondaj publicat marţi arată că peste şase suedezi din zece sunt favorabili unei participări militare a ţării lor la coaliţia din Libia şi aproape nouă din zece susţin intervenţia internaţională.

Aproximativ 65 la sută dintre suedezi cred că ţara lor ar trebui să participe la operaţiunile militare din Libia, în timp ce 33 la sută se opun, potrivit sondajului institutului Demoskop, publicat de cotidianul Expressen.

O proporţie de 88 la sută dintre suedezi consideră că intervenţia militară sub mandat ONU este "corectă", iar 10 la sută cred că este "o greşeală", conform sondajului, realizat online luni, pe un eşantion reprezentativ de 1.101 persoane.

Ministrul suedez al Afacerilor Externe, Carl Bildt, a afirmat luni că aşteaptă o clarificare privind comanda operaţiunii şi că pledează pentru un comandament NATO.

Armata suedeză a declarat că şase până la opt avioane de vânătoare Jas Gripen, care nu au mai fost folosite de Suedia până în prezent în conflicte militare, sunt disponibile, dacă Stockholmul decide să se alăture coaliţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici