Majoritatea produselor periculoase importate în Uniunea Europeană provin din China

Majoritatea produselor periculoase, între care jucării şi îmbrăcăminte, importate în Uniunea Europeană (UE) provin din China, iar cazurile de identificare au crescut cu patru la sută în 2012, în pofida promisiunilor de cooperare ale Beijingului, a deplâns joi Comisia Europeană (CE).

Urmărește
568 afișări
Imaginea articolului Majoritatea produselor periculoase importate în Uniunea Europeană provin din China

Majoritatea produselor periculoase importate în Uniunea Europeană provin din China (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Jucării şi articole vestimentare care conţin componenţi chimici cancerigeni şi interzişi, produse electronice ce prezintă defecţiuni, în total, 2.278 de produse fac obiectul unor alerte în UE în 2012 şi mai mult de unul din două (58%) provin din China, dezvăluie un raport anual al RAPEX, sistemul rapid de alertă al UE pentru alte produse periculoase decât cele alimentare.

"China este unul dintre primii exportatori către UE", a amintit Tonio Borg, comisarul european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului, subliniind că majoritatea produselor care provin din China sunt sigure.

El a precizat că "93% dintre jucăriile importate în UE provin din China, inclusiv Hong Kong". Din cele 2.278 de produse considerate periculoase şi retrase de pe piaţă anul trecut, 19% au fost jucării, 34% articole vestimentare şi 11% produse electronice, indică raportul. "Majoritatea jucăriilor fabricate în China sunt bune, altfel nu ar fi importate în UE", a precizat Tonio Borg.

Reglementările aflate în vigoare în UE sunt foarte stricte şi majoritatea produselor periculoase sunt identificate în timpul controalelor vamale. Peste jumătate (56%) dintre identificările din 2012 s-au făcut în cinci ţări europene, şi anume în Ungaria, Bulgaria, Spania, Germania şi Marea Britanie. "Unele ţări sunt mai vigilente în aplicarea reglementărilor", a comentat Borg.

Una dintre jucăriile periculoase arătată de către comisar prezenta un urs micuţ îmbrăcat într-un costum de salvator. "Nu ursul prezintă risc, ci costumul său, deoarece conţine componenţi chimici periculoşi", a explicat el.

Comisarul a anunţat că există o "foarte bună cooperare cu autorităţile chineze" în lupta împotriva fabricării produselor periculoase. Dar a recunoscut că numărul de cazuri identificate în rândul produselor chinezeşti a crescut cu 4%, în perioada 2011-2012, revenind astfel la 58%, adică "nivelul din 2010".

El nu a fost în măsură să precizeze ce acţiuni sunt preconizate de CE pentru a inversa această tendinţă. Însă China nu va beneficia de un tratament preferenţial, a dat asigurări el. "Nicio consideraţie politică nu este luată în calcul în materie de securitate", a afirmat comisarul european.

UE are o a doua problemă. Aproximativ 11% dintre produsele identificate drept periculoase sunt de "origine necunoscută", faţă de 8% în 2012, a anunţat Borg. O reglementare privind etichetarea ţării de origine este în curs de adoptare în UE. "Trasabilitatea ne va permite să aflăm de unde provin produsele mai puţin sigure", a dat asigurări Tonio Borg.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici