Malmstrom: României şi Bulgariei trebuie să li se acorde un calendar limpede privind Schengen

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial marţi, 7 iunie)

Urmărește
3 afișări

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a declarat, marţi, în plenul PE că României şi Bulgariei trebuie să li se acorde un calendar limpede, să li se arate clar ce cadru se va urma şi că sunt primite cu braţele deschise în comunitatea Schengen.

"Trebuie să luptăm împotriva corupţiei în mod sporit. Sigur că există corupţie în România şi Bulgaria. Dar există corupţie în toate statele membre. (...) Însă trebuie să şi recunoaştem eforturile făcute de Bulgaria şi de România pentru a respecta cerinţele tehnice ale aquis-ului Schengen. Şi au făcut-o într-un mod foarte transparent. De aceea, acestor state trebuie să li se acorde un calendar limpede, să li se arate clar ce cadru se va urma şi să li se arate clar că sunt primite cu braţele deschise în comunitatea Schengen", a spus Malmstrom, la finalul dezbaterii din PE pe tema aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Eurodeputaţii au dezbătut, luni, în plen problema aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, ei urmând să voteze, miercuri, raportul întocmit de Carlos Coelho pe această temă.

Raportul eurodeputatului portughez, votat la 2 mai în Comisia de specialitate - LIBE - a PE, este favorabil integrării celor două state.

Vicepreşedintele PE Stavros Lambrinidis a încheiat, marţi, dezbaterea din Legislativul European pe tema aderării la Schengen, adresând "calde felicitări" României şi Bulgariei pentru votul pozitiv pe care l-a anticipat pentru miercuri, în cursul discuţiei fiind însă exprimate şi opinii contrare.

Comisia pentru Libertăţi Civile a Parlamentului European a stabilit, la 2 mai, că România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile necesare aderării la Schengen, un vot în plen pe această temă fiind programat în iunie, iar decizia finală va aparţine Consiliului European, informează un comunicat oficial. Pe baza rapoartelor de evaluare, membrii Comisiei PE au stabilit că România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile necesare pentru aderarea la Schengen, recomandând ca Parlamentul European să fie informat în continuare în legătură cu măsurile suplimentare care trebuie luate în sectorul frontierei dintre Bulgaria, Turcia şi Grecia. Membrii Comisiei au considerat că, deşi există unele probleme care vor trebui reevaluate şi care vor fi în centrul atenţiei în continuare, acestea nu reprezintă obstacole în calea admiterii României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) va adopta, în sesiunea organizată joi şi vineri, la Luxemburg, concluziile privind stadiul evaluării României şi Bulgariei în cadrul procesului de aderare la Spaţiul Schengen.

Reuniunile se vor desfăşura sub conducerea preşedinţiei ungare a Consiliului, respectiv ministrul de Interne Sandor Pinter şi ministrul Justiţiei Tibor Navracsics, potrivit unui comunicat de presă de marţi al Consiliului Europei.

"Pregătirea României şi Bulgariei în ceea ce priveşte implementarea completă a aquis-ului Schengen a fost evaluată în 2009, 2010 şi 2011. Scopul concluziilor Consiliului este de a stabili dacă România şi Bulgaria, supuse unei proceduri complete de evaluare, îndeplinesc toate condiţiile pentru aplicarea practică a tuturor componentelor relevante ale aquis-ului Schengen", se arată în comunicatul de presă al Consiliului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici