Manevrele coincid cu primele reuniuni ale familiilor separate de Războiul din Coreea (1950-1953), organizate începând din 2010. Aceste întâlniri extrem de rare, dar cu o puternică încărcătură simbolică, reînvie de fiecare dată speranţa unei apropieri intercoreene durabile.
Phenianul a condiţionat organizarea acestor reuniuni de amânarea exerciţiilor americano-sud-coreene, dar Seulul şi Washingtonul au refuzat categoric, iar Phenianul nu a insistat.
Exerciţiile militare anuale americano-sud-coreene „Key Resolve” şi „Foal Eagle” urmează să dureze până la 18 aprilie, la aceste manevre urmând să participe 12.700 de soldaţi americani, aproape jumătate din contingentul staţionat permanent în Coreea de Sud.
„Key Resolve” se desfăşoară timp de o săptămână şi constă în principal din simulări computerizate, dar „Foal Eagle” durează opt săptămâni şi mobilizează forţe militare aeriene, terestre şi navale.
Regimul nord-coreean consideră manevrele un antrenament pentru invadarea teritoriului său şi ameninţă frecvent „să scufunde” Coreea de Sud într-o „mare de foc”, în cazul unui incident la frontieră.
Manevrele desfăşurate în 2013 au provocat o intensificare îngrijorătoare a tensiunilor militare în peninsulă. Coreea de Nord a ameninţat cu lovituri nucleare preventive, după ce armata americană a folosit avioane de bombardament invizibile pe radar cu capacitate nucleară.
Într-un efort de detensionare a situaţiei, Coreea de Sud şi Statele Unite au anunţat că exerciţiile din 2014 vor fi de mai mică anvergură, în absenţa portaviaonelor şi a bombardierelor strategice.
Cu toate acestea, cotidianul oficial al regimului nord-coreean, Rodong Sinmun, a denunţat în aceste exerciţii o „tentativă vicioasă” de a submina spiritul născut în urma acordului asupra reuniunii familiilor coreene.