Manifestanţii împotriva NATO de la Strasbourg denunţă "hărţuiri" din partea poliţiei

Militanţii împotriva NATO au denunţat marţi "hărţuirea" şi "presiunile poliţiei" la care afirmă că sunt supuşi înaintea summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Strasbourg, unde justiţia examinează legalitatea restricţiilor impuse locuitorilor oraşului, relatează AFP.

Urmărește
7 afișări

"Există o adevărată presiune a poliţiştilor. Este jocul obişnuit, dar îl regretâm", a declarat reţeaua Dissent într-o conferinţă de presă organizată în "satul anti-NATO", instalat de câteva zile în cartierul turistic Neuhof.

"Este prea mult control asupra satului. Ieri seară (luni), două maşini de poliţie au intrat în sat", a declarat un purtător de cuvânt, care consideră "disproporţionată" desfăşurarea a 9.000 de poliţişti şi jandarmi în timpul lucrărilor summitului de vineri şi sâmbătă de la Strasbourg.

Într-un comunicat, mişcarea Coordonarea împotriva NATO din Strasbourg a denunţat, la rândul ei, o "escaladare" a "intimidărilor poliţiştilor" în sat.

Comunicatul prezintă "controale privind identitatea", "survolarea, pe timp de noapte şi staţionară, cu elicoptere echipate cu proiectoare extrem de puternice", "incursiuni ale maşinilor de poliţie care au devenit banale" în sat şi "tentative de realizarea de fişe fotografice" a rezidenţilor acestuia.

Satul, în care marţi după-amiaza se aflau 300 de persoane, ar putea găzdui un număr maxim de 7.000 de persoane.

Manifestanţii împotriva NATO au planificat diferite acţiuni în cursul acestei săptămâni pentru a sărbători opoziţia lor faţă de summit, înaintea manifestaţiilor "uriaşe" de sâmbătă, de la Strasbourg, unde organizatorii aşteaptă mai multe zeci de mii de persoane.

De asemenea, în faţa instanţei Tribunalului administrativ din Strasbourg, avocaţii rezidenţilor din zonele de securitate, instaurate în cartierele catedralei şi Palatului Congresului, au criticat caracterul "disproporţionat" al restricţiilor de circulaţie.

Aceştia au atacat, de asemenea, în instanţă legalitatea bazei de date constituită de autorităţi şi care serveşte la eliberarea ecusoanelor pentru cei aproximativ 40.000 de rezidenţi ai acestor zone.

Justiţia a fost sesizată, de asemenea, cu privire la consolidarea supravegherii video şi la intervenţiile poliţiei împotriva cetăţenilor care au instalat steaguri pacifiste la ferestre.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici