- Home
- Externe
- CAIRO, (28.11.2012, 07:02)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Manifestaţii de amploare în Egipt, împotriva preşedintelui Mohamed Morsi. Poliţia foloseşte gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor
Zeci de mii de egipteni s-au reunit marţi în piaţa Tahrir din Cairo pentru a protesta faţă de decizia lui Mohamed Morsi de a-şi extinde prerogativele, aceasta fiind cea mai puternică mobilizare împotriva preşedintelui islamist de la alegerea sa, în iunie. Poliţia egipteană a folosit, miercuri, gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor ostili preşedintelui Mohamed Morsi.
Urmărește
649 afișări
Manifestaţii de amploare în Egipt, împotriva preşedintelui Mohamed Morsi
Mai multe marşuri s-au reunit în celebra piaţă din capitala egipteană pentru a denunţa, de asemenea, puternica mişcare a Fraţilor Musulmani, din care provine preşedintele.
Manifestaţii ostile preşedintelui au avut loc şi în alte oraşe din ţară, afectate de o criză gravă de la decizia din 22 noiembrie a lui Morsi de a-şi consolida temporar prerogativele în scopul de a putea realiza reforme, potrivit lui. Dar criticii săi au denunţat un "nou faraon".
"Pleacă!", scandau manifestanţii din piaţa Tahrir, reluând sloganul emblematic al revoltei care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele autocrat Hosni Mubarak, în februarie 2011.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ucraina primește 1 miliard de dolari de la Japonia și UK în cadrul programului Băncii Mondiale
-
Armata israeliană a interceptat o rachetă lansată din Yemen
-
Efectele declaraţiilor lui Trump despre Groenlanda: Danemarca va întări apărarea teritoriului
-
Infotrafic: ploaia şi zăpada îngreunează traficul pe mai multe şosele din România
Un banner amplasat la intrarea în piaţă proclama: "Interzis Fraţilor Musulmani".
"Nu vrem să înlocuim un dictator cu altul", a afirmat un student, Asser Ayub, în vârstă de 23 de ani.
Ca de fiecare dată în ultima săptămână, au avut loc confruntări sporadice în piaţă, în apropiere de ambasada Statelor Unite, între tineri şi poliţie, care a răspuns cu gaze lacrimogene la aruncările cu pietre.
Potrivit Alianţei Populare, un mic partid de stânga, unul dintre militanţii săi a murit asfixiat, fapt confirmat de o sursă medicală. Acesta este al treilea deces provocat de tulburările din ultimele zile.
Aceste confruntări au fost denunţate de numeroşi manifestanţi anti-Morsi la Tahrir, dornici să păstreze un caracter paşnic al manifestaţiei lor.
În Delta Nilului (nord), la Mahalla, opozanţii au fost atacaţi, potrivit unui oficial din cadrul serviciului de securitate, la sediul Partidului Libertăţii şi Justiţiei (PLJ), din care provine preşedintele. Partidul, provenit din cadrul mişcării Fraţii Musulmani, a înregistrat 80 de răniţi în rândurile sale, în confruntările cu contestatarii lui Morsi.
Opozanţii au atacat şi sediile confreriei din Mansura (nord), precum şi din Alexandria, al doilea oraş ca mărime al ţării.
Mii de persoane au protestat faţă de preşedinte în acest oraş din nord într-o piaţă mare de pe litoralul Mării Mediterane. În cursul serii, o contramanifestaţie a susţinătorilor lui Morsi a atras, de asemenea, mii de persoane.
O manifestaţie pro-Morsi la Cairo a fost anulată de teama unor confruntări.
Reuniuni împotriva lui Morsi au avut loc şi în staţiunea balneară Sharm el-Sheikh, pe litoralul Mării Roşii, precum şi la Tanta (nord), Assiut, Sohag şi Minya (centru).
După o întâlnire cu liderii puterii judecătoreşti, luni, Morsi şi-a menţinut decretul controversat prin care este autorizat să ia orice măsură consideră că este necesar pentru a "proteja revoluţia".
Situaţia în Egipt "nu este clară", a comentat marţi Departamentul de Stat american. Purtătorul de cuvânt Victoria Nuland a cerut să se pună capăt "impasului constituţional", minimizând riscurile de a-l vedea pe Morsi transformându-se în autocrat.
Subliniind că Morsi s-a întâlnit cu judecătorii şi alţi oficiali egipteni, Nuland a adăugat: "Nu ştim încă ce va rezulta din aceste (întâlniri). Dar suntem departe de un autocrat care ar spune răspicat: asta sau nimic".
La rândul său, ambasada Statelor Unite la Cairo a părut ceva mai critică. "Poporul egiptean a afirmat clar la revoluţia din 25 ianuarie că s-a săturat de dictatură", se poate citi într-un mesaj postat pe Twitter pe contul oficial al ambasadei @USEmbassyCairo.
Pentru susţinătorii lui Morsi, aceste prerogative excepţionale îi vor permite acestuia să demareze reforme indispensabile pentru mersul către democraţie şi vor înceta o dată cu adoptarea prevăzută în câteva luni a noii Constituţii.
Dar plasând deciziile sale la adăpostul oricărui recurs în justiţie, acest decret a provocat furie în mediile judiciare şi ale clasei politice.
Decretul împiedică, de asemenea, justiţia să examineze recursurile împotriva procesului de redactare a Constituţiei, despre care adversarii săi susţin că este dominat de islamişti.
În timp ce Egiptul are nevoie de ajutor pentru relansarea economiei sale, Fondul Monetar Internaţional a avertizat că o "schimbare majoră" în politica sa economică ar putea să pună în pericol un preacord asupra unui plan de ajutor de 4,8 miliarde de dolari.
Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor, obligându-i să fugă, precum şi împotriva corturilor în care protestatarii campează de vineri.
Televiziunea a difuzat imagini cu manifestanţi care ridicau de jos grenadele lacrimogene şi le aruncau în poliţişti pe o stradă situată în apropierea ambasadei Statelor Unite, în vecinătatea pieţei Tahrir.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe