- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Manifestaţii de amploare la Bankok, în timp ce Guvernul a decretat starea de urgenţă - VIDEO
Cel puţin 15.000 de manifestanţi se aflau duminică la Bangkok, potrivit poliţiei, în timp ce Guvernul a decretat starea de urgenţă şi a mobilizat pe străzile capitalei militari înarmaţi, în urma manifestaţiilor antiguvernamentale din ultimele zile.
Manifestaţii de amploare la Bankok, în timp ce Guvernul a decretat starea de urgenţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În timpul manifestaţiilor au fost trase focuri de armă, iar maşina premierului thailandez a fost urmărită de opozanţi.
În Bangkok, manifestanţii au ridicat baricade din autobuze şi au preluat controlul cel puţin asupra unui vehicul blindat al armatei. Potrivit poliţiei, cel puţin 15.000 dintre manifestanţi au rămas comasaţi în faţa sediului Guvernului, unde şi-au instalat tabăra de la 26 martie.
Guvernul a decretat stare de urgenţă în capitală şi împejurimile acesteia după o serie de incidente grave. Mii de manifestanţi au făcut presiuni sâmbătă pentru anularea unui summit asitaic, luând cu asalt hotelul din staţiunea balneară Pattaya, unde se desfăşura acesta, obligând participanţii să fugă la bordul unor elicoptere de pe acoperişul hotelului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Tensiunile s-au intensificat duminică după arestarea liderului manifestanţilor de la Pattaya, fostul cântăreţ de muzică pop Arisman Pongreungrong.
Imediat ce au aflat despre arestarea acestuia, mii de simpatizanţi furioşi au luat cu asalt străzile Bangkokului pentru a cere eliberarea lui.
Premierul thailandez, Abhisit Vejajjiva, a decretat astfel starea de urgenţă în capitală şi în regiunea capitalei. Această măsură conferă puteri sporite forţelor de ordine şi interzice teoretic adunările mai mari de cinci persoane. Abhisit a ameninţat cu recurgerea la forţă.
Mii de "cămăşi roşii", nume dat susţinătorilor fostului premier thailandez aflat în exil, Thaksin Shinawatra, s-au adunat în cursul dimineţii în jurul Ministerului thailandez al Afacerilor Interne, unii dintre acştia pătrunzând în clădire. Unul dintre manifestanţi şi-a însuşit o armă de foc şi a tras în aer, potrivit unui jurnalist AFP.
Alţi manifestanţi au lovit cu bastonul, au aruncat bucăţi de pavaj şi ghivece cu flori asupra unui autoturism oficial în care credeau că s-ar afla premierul.
Violenţele s-au soldat cu cel puţin şase răniţi, potrivit serviciilor de intervenţie.
Militari înarmaţi au fost comasaţi în Bangkok, cu misiunea oficială de a proteja clădirile publice, potrivit unui purtător de cuvânt militar.
Membri ai "cămăşilor roşii" au fost văzuţi pe o blindată aparţinând armatei, alături de militari care stăteau impasibili, potrivit unor jurnalişti ai AFP.
Vicepremierul care se ocupă de securitate, Suthep Thaungsuban, a dat ordin poliţiei şi armatei să "îşi îndeplinească datoria, care este aceea de a face tot ceea ce este mai bine pentru a reinstaura normalitatea cât mai rapid posibil".
Militarii s-au arătat foarte reţinuţi în cursul ultimelor luni în privinţa folosirii forţei împotriva manifestanţilor, în pofida ordinelor liderilor politici.
Aceasta este cea de a treia oară când autorităţile impun starea de urgenţă în regiunea Bangkok, în decursul ultimelor opt luni.
Fostul premier thailandez, Thaksin Shinawatra, în vârstă de 59 de ani, înlăturat de la putere de generali regalişti în 2006, s-a refugiat în străinătate pentru a se sustrage unei condamnări şi unor anchete pentru corupţie în ţara sa. Un om de afaceri controversat, acesta a rămas totuşi popular, în special în zonele rurale din nordul ţării.
Într-o intervenţie telefonică, transmisă în direct în faţa manifestanţilor, Thaksin a mulţumit duminică seara militanţilor că s-au abţinut de la orice formă de violenţă. Militarii "pot veni să se alăture taberei «cămăşilor roşii» pentru a ne ajuta să obţinem democraţia pentru popor", a afirmat acesta.
"Voi observa situaţia cu atenţie şi, dacă va exista cea mai mică (acţiune de) violenţă, voi reveni în Thailanda imediat. Nu-i voi lăsa să folosească forţa", a promis, de asemenea, fostul premier.
Abhisit Vejjajiva, în vârstă de 44 de ani, a devenit premier la 15 decembrie, în urma înlăturării alianţei parlamentare, care a urmat unor importante manifestaţii regaliste în timpul cărora două aeroporturi din Bangkok au fost ocupate timp de opt zile. "Cămăşile roşii" îl acuză pe Abhisit că este o "marionetă" a armatei şi anumitor consilieri ai regelui.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:36
Peste 70.000 de români din diaspora au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 12:34