Manifestaţii împotriva filmului considerat insultător la adresa islamului, în mai multe ţări arabe

Sute de persoane au manifestat în mai multe ţări arabe faţă de un film considerat jignitor la adresa islamului, care a provocat miercuri un atac împotriva consulatului Statelor Unite în Libia, în care au murit ambasadorul şi alţi trei americani.

Urmărește
1424 afișări
Imaginea articolului Manifestaţii împotriva filmului considerat insultător la adresa islamului, în mai multe ţări arabe

Manifestaţii împotriva filmului considerat insultător la adresa islamului, în mai multe ţări arabe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În Tunisia, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa circa 300 de militanţi salafişti care au încercat să forţeze perimetrul de securitate în jurul ambasadei americane, potrivit unui fotoreporter al AFP.

Manifestanţii - bărbaţi şi femei care purtau steaguri cu negru şi alb ale acestei mişcări - s-au reunit mai întâi într-o atmosferă de calm. Ulterior, ei au ars drapelul american strigând "Allah Akbar" (Allah este cel mai mare) şi au scandat sloganuri ostile Statelor Unite.

Cinci persoane au fost arestate în urma confruntărilor, potrivit unor surse oficiale. Un oficial din cadrul forţelor de ordine a menţionat rănirea a doi poliţişti.

Protestatarii denunţau filmul american "Innocence of Muslims", care se vrea o descriere a vieţii profetului Mahomed şi evocă temele homosexualităţii şi ale pedofiliei. Acesta este semnat de un cetăţean israeliano-arab care descrie islamul drept un "cancer".

La Cairo, 200-300 de militanţi şi simpatizanţi islamişti, între care numeroşi fundamentalişti salafişti, au manifestat în faţa ambasadei americane, protejaţi de un important dispozitiv poliţienesc. Ei au scandat "Allah Akbar" şi au agitat drapele islamiste.

În schimb, nu exista nici urmă de manifestanţi creştini copţi, chemaţi de unele organizaţii ale comunităţii lor să meargă în faţa ambasadei pentru a protesta şi ei faţă de acest film, în semn de solidaritate cu musulmanii.

În Maroc, între 300 şi 400 de persoane au manifestat din aceleaşi motive în apropierea consulatului Statelor Unite la Casablanca, cel mai mare oraş din ţară.

Aceşti manifestanţi, tineri în marea lor majoritate, s-au regrupat la 200 de metri de consulat, în prezenţa poliţiei, scandând "Moarte lui Obama", referindu-se la preşedintele american Barack Obama.

Câteva sute de persoane au manifestat şi în faţa ambasadei Statelor Unite la Khartoum, potrivit unui oficial din cadrul reprezentanţei diplomatice, care a precizat că nimeni nu a intrat în incinta clădirii.

Manifestanţii, reuniţi la iniţiativa unui grup care se prezintă sub numele de "Tinerii sudanezi", "cer prezentarea unor scuze imediate şi retragerea imediată a filmului de pe YouTube".

Într-un comunicat, Ministerul sudanez al Afacerilor Externe a apreciat că toleranţa faţă de cei care îl insultă pe profetul Mahomed "va declanşa ura (...), complicând totodată convieţuirea interreligioasă".

În enclava palestiniană Gaza, zeci de persoane au manifestat împotriva Statelor Unite, incendiind în faţa sediului ONU din Gaza drapele americane şi fotografii ale lui Terry Jones, pastorul american care a sprijinit filmul şi a devenit celebru pentru că a ars în public un exemplar din Coran.

"Acest film este dovada manifestă că există o politică occidentalo-sionistă pentru a insulta islamul în toate modurile posibile", a declarat pentru AFP unul dintre organizatorii reuniunii, Khaled al-Azzabat.

Un purtător de cuvânt al Hamas, care guvernează Fâşia Gaza, Fawzi Barhoum, a condamnat difuzarea unui film împotriva profetului Mahomed, un act ruşinos, rasist".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici