Manifestaţii iranieni şi-au transmis mesajele prin Twitter

Manifestanţii iranieni care contestă rezultatele scrutinului prezidenţial au folosit site-ul Twitter pentru a face apel la rezistenţă şi a transmite informaţii privind confruntările cu poliţia şi susţinătorii preşedintelui reales, Mahmoud Ahmadinejad.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Manifestaţii iranieni şi-au transmis mesajele prin Twitter

Manifestaţii iranieni şi-au transmis mesajele prin Twitter

Mesaje provenind din Iran au apărut din abundenţă pe această platformă de microbloguri în pofida eforturilor autorităţilor locale de a limita informaţiile referitoare la manifestaţii.

Link-urile către fotografii prezentate ca fiind ale manifestanţilor răniţi sau ucişi au circulat de asemenea în reţea.

Pe site-ul găzduit în Statele Unite, subiectul cel mai important al zilei a fost "Alegeri Iran". Un utilizator numit "Persiankiwi" părea să coordoneze atacuri informatice împotriva site-urilor oficiale iraniene publicând informaţii în timp real legate de desfăşurarea evenimentelor.

"Trebuie să ne deconectăm", scria acesta luni. "Trebuie să ne deplasăm - prea mult timp aici - este periculos".

Potrivit unui mesaj difuzat ulterior, acesta continuă: "atacuri în stradă ale unor persoane înarmate aflate pe motociclete - focuri de armă în aer - focuri în tot oraşul - străzi blocate".

Utilizatorii Twitter critică de asemenea marile trusturi de presă pentru relatările considerate nu foarte exhaustive referitor la situaţia din Iran. O pagină intitulată "CNNfail" (CNN-eşec), critica postul american de televiziune.

De altfel, utilizatorii Twitter transmiteau adrese de servere pentru a dejuca blocarea paginilor de Internet în Iran sau cereau utilizatorilor să transmită adresele acestor servere în afara conturilor Twitter publice.

Deşi regimul a reuşit să paralizeze Internetul şi comunicaţiile mobile, manifestanţii au în continuare posibilitatea de a recurge la "sneakernet" (reţea clandestină), o metodă care constă în transportarea hard-disk-urilor sau a dispozitivelor USB conţinând informaţii pentru a evita cenzura.

"Există întotdeauna mijloace de a transmite mesaje şi de a ajunge la lumea întreagă", a explicat Erik Hersman, co-fondator al platformei Ushadidi de informaţii pentru telefoanele mobile, creată în Kenya în urma violenţelor postelectorale din 2008 şi care se doreşte "alimentată de mulţime".

"Dintre toate mijloacele de comunicare, SMS-urile sunt ultima barieră de trecut şi cele mai uşor de transmis", a adăugat acesta.

Twitter permite însă utilizatorilor săi să trimită mesaje de 140 de caractere cel puţin către toţi utilizatorii reţelei, pe telefonul mobil sau pe calculator.

"Mişcările de rezistenţă non-violente sunt de regulă coordonate de studenţi, tineri care s-au născut în era digitală", a precizat Patrick Meir, unul dintre responsabilii Ushadidi pe site-ul iRevolution.

Potrivit unui mesaj intitulat "Cum să comunici în siguranţă într-un mediu represiv", el a lansat totodată un avertisment: "militanţii politici trebuie să ştie că sistemul lor devine mai inteligent şi mai eficient, nu mai prost şi ignorant".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici