Manifestaţiile împotriva Charlie Hebdo continuă: Marş de mii de persoane în Pakistan şi de sute de mii în Cecenia - FOTO

Sute de mii de persoane au manifestat luni la Groznîi, capitala Ceceniei, împotriva publicării caricaturilor cu profetul Mahomed, la 12 zile după atentatul de la redacţia revistei satirice franceze Charlie Hebdo. Alte mii de persoane au manifestat şi în Pakistan, duminică, unii incendiind drapele franceze şi portrete ale preşedintelui francez şi ale caricaturiştilor săptămânalului satiric.

Urmărește
897 afișări
Imaginea articolului Manifestaţiile împotriva Charlie Hebdo continuă: Marş de mii de persoane în Pakistan şi de sute de mii în Cecenia - FOTO

Manifestaţiile împotriva Charlie Hebdo continuă în Pakistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 15:46 - Sute de mii de ceceni manifestează împotriva caricaturilor cu profetul Mahomed

Sute de mii de persoane au manifestat luni la Groznîi, capitala Ceceniei, împotriva publicării caricaturilor cu profetul Mahomed, la 12 zile după atentatul de la redacţia revistei satirice franceze Charlie Hebdo, relatează AFP.

Scandând "Allah Akbar" (Allah este mare), mulţimea agita pancarte şi banderole cu inimi roşii şi cu inscripţii în arabă prin care îşi proclama iubirea faţă de profetul Mahomed, conform imaginilor difuzate de televiziunea rusă.

Au fost "peste 800.000" de protestatari, a declarat pentru AFP Ministerul rus de Interne, în timp ce autorităţile locale, citate de agenţiile ruseşti, au evocat "un milion de manifestanţi.

Numărul persoanelor care au participat la manifestaţie la apelul liderului cecen Ramzan Kadîrov este însă greu de estimat cu precizie, în condiţiile în care Cecenia are o populaţie oficială de 1,2 milioane de persoane, iar Groznîi are 220.000 de locuitori.

"Aceasta este o manifestaţie împotriva celor care insultă religia musulmană", a declarat în faţa protestatarilor Ramzan Kadîrov, lângă moscheea gigantică pe care a construit-o în centrul oraşului Groznîi în memoria tatălui său, Ahmad Kadîrov, ucis în 2004 într-un atentat.

"Nu vom permite nimănui să insulte numele profetului", a continuat el, făcând referire la caricaturile cu Mahomed publicate de Charlie Hebdo.

Kadîrov, care conduce Cecenia cu o mână de fier, a făcut apel la "o manifestaţie populară şi solidară" împotriva desenelor cu Mahomed, cerându-le musulmanilor din republicile vecine, Inguşetia şi Daghestan, să se alăture mişcării.

Kadîrov i-a descris anterior pe autorii caricaturilor cu Mahomed drept "persoane fără valori spirituale şi morale". El l-a calificat de asemenea pe fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski, care a cerut presei ruse să publice caricaturi cu profetul, drept "inamic al tuturor musulmanilor".

Aproximativ 15.000 de persoane au manifestat deja sâmbătă în Inguşetia, o altă republică musulmană din Caucazul rus, pentru a protesta faţă de caricaturile cu Mahomed, apreciind că presa rusă nu trebuie să le publice.

Dacă Rusia a salutat iniţial marşul istoric organizat pe 11 ianuarie la Paris împotriva terorismului, presa şi oficialii ruşi s-au delimitat ulterior de solidaritatea mondială faţă de atentatul din 7 ianuarie de la Charlie Hebdo, care s-a soldat cu 12 morţi.

Membri ai unor partide religioase dar şi laice, manifestanţii au defilat în Lahore (est), Karachi (sud), Quetta (sud-vest), Peshawar (nord-vest), Multan (centru) şi în numeroase alte oraşe din ţară.

Peste 2.000 de persoane au manifestat în cel mai mare oraş al ţării, Karachi, unde partidul reigios Jamaat-e-Islami a organizat un marş până la mausoleul lui Mohammad Ali Jinnah, părintele fondator al ţării.

O delegaţie de pastori creştini li s-a alăturat pentru a-şi demonstra solidaritatea cu compatrioţii lor musulmani.

În alte zone din oraş, zeci de membri ai partidului Tehreek-e-Insaf au defilat împotriva săptămânalului satiric francez. O delegaţie a mers la reşedinţa consulului general francez şi i-a înmânat o rezoluţie care cere Parisului să interzică revista "pentru propagarea urii religioase în lume".

În Lahore, aproximativ 6.000 de persoane au asistat la manifestaţia organizată de grupări islamiste, între care Jamaat-ud-Dawa. Oratorii au cerut Pakistanului să întrerupă relaţiile cu Franţa.

În sud-vestul ţării, la Quetta, manifestanţii au călcat în picioare drapelul francez, după care l-au ars. La fel s-a întâmplat şi cu portrete ale preşedintelui francez François Hollande.

La Peshawar, în nord-vestul Pakistanului, peste 100 de creştini au participat la o reuniune organizată de o biserică locală, scandând "moarte pentru Charlie Hebdo! moarte blasfematorilor Profetului Mahomed!" şi au incendiat un drapel francez.

Aproxiamtiv 200 de persoane s-au reunit la Islamabad, în faţa unui club de presă, şi au ars portretele mai multor caricaturişti.

La Multan, în sudul ţării, manifestanţii au strigat: "Noi nu suntem Charlie, noi suntem Kouachi!", o referire la un slogan al reuniunii manifestanţilor francezi "Eu sunt Charlie" şi la numele de familie al celor doi fraţi care au atacat săptămânalul satiric.

Vineri, după rugăciunea tradiţională, contestarea s-a transformat într-un afront împotriva consulatului francez din Karachi, unde un fotograf al AFP a fost grav rănit de gloanţe.

Pakistanul, a doua cea mai populată ţară musulmană din lume, cu aproximativ 200 de milioane de locuitori, se confruntă periodic cu manifestaţii violente împotriva publicării în Occident a unor înregistrări video sau desene considerate blasfematoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici