MApN va achiziţiona un sistem PATRIOT, după ce va dona o baterie Ucrainei. Finanţarea va veni din fonduri „externe nerambursabile”. Va plăti, totuşi, 60 milioane dolari, contravaloarea taxelor şi comisioanelor

După ce donează un sistem PATRIOT Ucrainei, Ministerul Apărării Naţionale va cumpăra o altă baterie de rachete sol-aer, din fonduri „externe nerambursabile”, se arată în proiectul de lege trimis astăzi de Guvern Parlamentului. MApN va plăti totuşi, 60 milioane dolari, contravaloarea taxelor şi comisioanelor.

Urmărește
6637 afișări
Imaginea articolului MApN va achiziţiona un sistem PATRIOT, după ce va dona o baterie Ucrainei. Finanţarea va veni din fonduri „externe nerambursabile”. Va plăti, totuşi, 60 milioane dolari, contravaloarea taxelor şi comisioanelor

MApN va achiziţiona un sistem PATRIOT, după ce va dona o baterie Ucrainei. Finanţarea va veni din fonduri „externe nerambursabile”. Va plăti, totuşi, 60 milioane dolari, contravaloarea taxelor şi comisioanelor

„Guvernul României a aprobat şi va trimite la Parlament în regim de urgenţă un proiect de lege care completează Legea 222/2017, privind capabilitatea de apărare aeriană cu baza la sol. Concret, proiectul prevede că un sistem de rachete sol-aer PATRIOT face obiectul unor acte de donaţie către terţi. După adoptarea legii de Parlament, guvernul va emite hotărârea care va face operativ actul de donaţie,” a declarat în această dimineaţă Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Conform acestuia, „executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a ţării din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale.”

În proiectul de lege, se arată că sursa fondurilor sunt „externe nerambursabile”, fără să se dea alte detalii.

Astfel, conform Notei de fundamentare a proiectului de lege, Ministerul Apărării Naţionale va mai plăti doar 60 milioane dolari, contravaloarea taxelor şi comisioanelor aferente achiziţiei.

Noul sistem PATRIOT achiziţionat va fi în aceeaşi configuraţie, 3+, suma fiind prevăzută în alin. 2, art. 1, al Legii 222/2017: „Primul sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) dintre cele achiziţionate potrivit alin. (1) lit. a) se contractează până la 31 decembrie 2017, în configuraţia din primul contract de stat de tip LOA şi la preţul reprezentând contravaloarea în lei a sumei de 910,10 milioane USD, inclusiv TVA, din valoarea totală estimată de circa 4,64 miliarde USD, inclusiv TVA.”

Preşedintele Iohannis a anunţat donaţia încă din luna iulie. „În CSAT am discutat acum câteva zile in extenso această chestiune şi am dat un mandat ministrului apărării şi se negociază, iar dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb, sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat. Dar cred că vom obţine şi sisteme care vor fi livrate mai repede care să compenseze donarea acestui sistem Patriot”, declara şeful statului în luna iulie, în marja summit-ului aniversar al NATO de la Washington.

Presiunile pentru donarea sistemului PATRIOT au venit de la Administraţia Biden. În discursul său mult aşteptat de la summit, Joe Biden a fost destul de convingător în anunţarea unui ajutor „istoric” pentru Ucraina, mai precis transferul a patru sisteme Patriot şi a unui sistem SAMP/T. Cele patru sisteme Patriot sunt cele anunţate anterior de SUA, Germania, Ţările de Jos (care au strâns componentele sistemului alături de alte ţări) şi România, iar sistemul SAMP/T este cel anunţat de oficialii italieni.

Ministerul Apărării Naţionale nu a făcut publică sursa fondurilor „externe nerambursabile”, acestea pot veni de la SUA, mai ales că anul acesta este aşteptată o nouă mare achiziţie militară de 6,5 miliarde euro pentru 32 de avioane F-35.

Armata României a comandat în 2017 şapte sisteme PATRIOT în cel mai scump contract de achiziţii militare din istorie, de 4 miliarde de euro. Patru sisteme au venit deja, două au fost operaţionalizate şi al treilea urmează să fie operaţionalizat până la finalul anului.

Cele şapte sisteme PATRIOT au 28 lansatoare M903, fiecare putând transporta şi lansa câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau 12 rachete PAC-3 MSE.

România a lansat până acum două rachete. A achiziţionat odată cu sistemele PATRIOT şi 56 rachete PAC-2 Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) şi 168 rachete PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE). Între timp, a mai semnat un contract de 1 miliard de euro pentru a achiziţiona 200 rachete PAC-2.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici