Personalul diplomatic şi sediul misiunii se află într-o situaţie de „risc sporit”, iar britanicii care se află în continuare în Yemen sunt îndemnaţi să părăsească imediat ţara.
Statele Unite şi-au închis, de asemenea, misiunea diplomatică în Yemen şi şi-au evacuat personalul diplomatic.
Aceste măsuri au fost luate în contextul în care rebelii şiiţi houti au preluat controlul unor părţi importante din teritoriul ţării, iar negocierile în vederea soluţionării crizei au eşuat.
„Situaţia în domeniul securităţii din Yemen a continuat să se deterioreze în ultima perioadă”, a declarat secretarul pentru Orientul Mijlociu Tobias Ellwood, anunţând suspendarea temporară a operaţiunilor misiunii din Sanaa. „Ambasadorul nostru şi personalul diplomatic au părăsit Yemenul în această (miercuri) dimineaţa şi revin în Marea Britanie”, a spus el.
Criza din Yemen s-a intensificat luna trecută, după ce rebeli houti l-au luat ostatic pe un consilier prezidenţial, în încercarea de a bloca un proiect de modificare a Constituţiei. Ei au preluat, ulterior, controlul asupra palatului prezidenţial şi altor sedii guvernamentale, obligându-l pe preşedintele Abd Rabbuh Mansur Hadi să demisioneze.
Hadi şi alţi miniştri se află de atunci sub arest la domiciliu.
Negocieri organizate de ONU între facţiuni politice yemenite, în vederea soluţionării crizei, au eşuat săptămâna aceasta, părţile denunţând „ameninţări” din partea rebelilor.
Departamentul de Stat american a suspendat, de asemenea, operaţiunile misiunii din această ţară şi a retras personalul diplomatic, invocând „deteriorarea situaţiei în domeniul securităţii”, potrivit unui mesaj de atenţionare adresat turiştilor.
„Toate serviciile consulare, atât de rutină, cât şi de urgenţă, au fost suspendate până la noi ordine”, a anunţat diplomaţia americană.