Marea Britanie „a omis“ să informeze ţările UE despre aproape 200 de ucigaşi şi violatori. România are 12.466 de dosare venite cu întârziere

  • Un total de 112.490 condamnări penale nu au fost trimise în capitalele relevante ale UE pe o perioadă de opt ani, din cauza unei erori informatice.
  • Din totalul de 112.490 de condamnări din instanţele din Marea Britanie, 12.466 sunt pentru România.
  • În urmă cu şase ani, oficialii au realizat că există o problemă gravă în sistem şi au avertizat Ministerul de Interne, însă fără succes.
Urmărește
1417 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie „a omis“ să informeze ţările UE despre aproape 200 de ucigaşi şi violatori. România are 12.466 de dosare venite cu întârziere

Marea Britanie „a omis“ să informeze ţările UE despre aproape 200 de ucigaşi şi violatori. România are 12.466 de dosare venite cu întârziere

Condamnarea a 109 ucigaşi, 81 de violatori şi a unui bărbat găsit vinovat de ambele infracţiuni în instanţele din Regatul Unit nu a fost transmisă în ţările UE de origine ale infractorilor din cauza unei defecţiuni informatice şi a unei „omusiuni” ulterioare, potrivit The Guardian.

Din totalul de 112.490 de condamnări din instanţele din Marea Britanie care nu au fost transmise statelor membre ale UE, documentele arată că până la 15 februarie s-a făcut notificarea tardivă a 81.706 dosare, 19.565 în Polonia, 17.996 în Irlanda şi 12.466 în România , conform unui răspuns FOI. Oficiul de cazier judiciar din Marea Britanie a declarat că în ultimele două săptămâni au fost făcute alte 7.100 de notificări.

Problema apare într-un moment în care forţele de poliţie din Marea Britanie se bazează adesea pe bunăvoinţă pentru o cooperare continuă în schimbul de informaţii după pierderea accesului la bazele de date UE din cauza Brexitului.

Problema a fost cauzată de computerul naţional al poliţiei, o bază de date utilizată de organizaţiile de aplicare a legii din Marea Britanie, administrată de Home Office, care generează fişiere zilnice cu cele mai recente actualizări privind condamnările.

Dacă un infractor străin este condamnat, atunci Acro Criminal Records Office, un organism britanic responsabil cu schimbul de date al poliţiei internaţionale, are obligaţia legală, în conformitate cu legislaţia UE, să alerteze poliţia din ţara de origine a infractorilor condamnaţi.

În urmă cu şase ani, oficialii au realizat că există o problemă gravă în sistem şi au avertizat Ministerul de Interne.

Raportul arată că problema a fost ridicată la un nivel superior în cadrul Home Office de către personalităţi din Biroul de cazier judiciar din Marea Britanie, spunând: „Ar fi necesare fonduri şi resurse semnificative pentru procesarea dosarelor lipsă şi angajamentul a fost început cu colegii HO, de către şeful Acro”, însă cererea a fost amânată.

Abia după ce scandalul alertelor lipsă a fost descoperit de The Guardian în urmă cu un an, miniştrii au informat parlamentul şi s-au angajat să remedieze problema. La momentul respectiv, numărul înregistrărilor ratate era estimat la 75.000.

O notă dintr-o întâlnire Acro Criminal Records Office din mai 2019 arată: „Există o teamă din partea Ministerului de Interne în ceea ce priveşte trimiterea notificărilor din 2012 încoace din cauza impactului reputaţional pe care l-ar putea avea“.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici