Marea Britanie a reintrodus aplicarea mandatului european de arestare şi colaborează cu Schengen
„Comisia Europeană se felicită pentru această iniţiativă care arată că Marea Britanie va continua să coopereze cu vecinii săi în lupta împotriva criminalităţii transfrontaliere în cadrul european”, a subliniat vicepreşedintele Frans Timmermans.
Marea Britanie a recurs în iunie 2013 la posibilitatea oferită de Tratatul de la Lisabona de a se retrage până la 1 decembrie 2014 din cele 133 de instrumente de cooperare în domeniul justiţiei penale şi poliţiei.
Însă în noiembrie 2014 deputaţii britanici au votat pentru reintegrarea a 35 de instrumente, inclusiv Agenţia de Poliţie europeană EUROPOL, mandatul european de arestare şi schimbul de informaţii cu statele membre Schengen, din care Marea Britanie nu face parte.
„Mandatul european de arestare ne ajută să luptăm împotriva crimei transforntaliere, să extrădăm infractori străini, să-i găsim pe cei care încearcă să fugă de lege şi să-i aducem în justiţie”, a declarat ministrul de Interne Theresa May.
Premierul britanic David Cameron rămâne însă intransigent faţă de Uniunea Europeană, mai ales în domeniul liberei circulaţii.
El a prezentat vineri un plan de limitare a ceea ce a catalogat un „aflux excepţional de mare de imigranţi veniţi din restul UE”, dar a recunoscut că este necesară o modificare a tratatelor europene pentru a-l pune în aplicare.
Membră UE din 1973, Marea Britanie a obţinut patru derogări, şi anume să nu participe la Uniunea Economică şi Monetară, să nu adere la Spaţiul Schengen, să nu participe la cooperare în domeniile Justiţiei şi poliţiei şi să nu adere la Carta UE a Drepturilor Fundamentale.