Marea Britanie a SUSPENDAT distribuirea informaţiilor despre atacul din Manchester către SUA. Theresa May îl va confrunta pe Donald Trump/ RĂSPUNSUL liderului de la Casa Albă

Marea Britanie a suspendat distribuirea de informaţii despre atacul din Manchester agenţiilor americane de aplicare a legii din cauza unor serii de dezvăluiri de informaţii, informează presa britanică.

Urmărește
2734 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie a SUSPENDAT distribuirea informaţiilor despre atacul din Manchester către SUA. Theresa May îl va confrunta pe Donald Trump/ RĂSPUNSUL liderului de la Casa Albă

Marea Britanie a suspendat distribuirea informaţiilor despre atacul din Manchester către SUA (Imagine: Daily Post Wales)

Donald Trump: Dezvăluirea de informaţii este o ameninţare gravă la adresa securităţii naţionale

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi, la Bruxelles, că dezvăluirea de informaţii în legătură cu atacul cu bombă din oraşul Manchester reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii naţionale şi a precizat că Administraţia lui va investiga acest caz, relatează site-ul The Telegraph.

"Aceste dezvăluiri de informaţii sunt profund îngrijorătoare, se petrec de foarte mult timp, iar Administraţia mea va investiga acest caz. Dezvăluirea de informaţii confidenţiale reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii naţionale. Am cerut Departamentului de Justiţie şi altor agenţii responsabile să declanşeze o anchetă completă în privinţa acestei chestiuni şi, dacă este cazul, persoanele vinovate să răspundă în faţa legii. Nu este nicio relaţie pe care o preţuim mai mult decât relaţia specială între Statele Unite şi Marea Britanie", a spus Donald Trump.

Înainte de a participa la summitul NATO, Donald Trump a descris atacul terorist din Manchester drept "sălbatic" şi a spus că "militanţii rataţi trebuie să fie scoşi din societate".

Ulterior, preşedintele SUA le-a cerut liderilor NATO să ţină un minut de reculegere în memoria victimelor atacului cu bombă din Manchester.

Ambasadorul SUA în Marea Britanie condamnă dezvăluirea de informaţii despre atentatul din Manchester

Lewis Lukens a precizat că SUA au receptat mesajul din partea premierului Marii Britanii, după ce detalii confidenţiale din anchetă au apărut în presa americană. Britanicii au protestat după ce The New York Times a publicat fotografii de la locul atentatului, care ar fi fost furnizate de către serviciile americane de informaţii.

"La toate nivelurile guvernului american, am auzit mesajul clar şi puternic din partea guvernului Marii Britanii, le dăm dreptate în privinţa preocupărilor şi suntem hotărâţi să luăm măsuri. Aceste dezvăluiri sunt groaznice şi condamnabile, permiteţi-mi să spun în termenii cei mai puternici faptul că nu suntem de acord cu această situaţie şi suntem hotărâţi să o investigăm şi să oprim dezvăluirea de informaţii", a declarat ambasadorul SUA în Marea Britanie, pentru postul de radio BBC.

Lewis Lukens a mai precizat că ambele ţări au fost menţinute în siguranţă în urma cooperării dintre serviciile de informaţii, dar a recunoscut că "depinde de Marea Britanie să stabilească modul în care colaborează în acest sens".

Mai multe detalii importante despre atacul din sala de concerte Manchester Arena au apărut în presa americană, în timp ce poliţia britanică nu a oferit detalii în presă. Informaţiile confidenţiale includ bilanţuri privind victimele, numele atacatorului sinucigaş şi fotografii cu rămăşite ale atacului cu bombă, care ar fi fost obţinute de la serviciile de informaţii americane.

Statele Unite s-au angajat să oprească dezvăluirea de informaţii în legătură cu atacul cu bombă din oraşul Manchester, a anunţat joi ambasadorul SUA în Marea Britanie, Lewis Lukens, relatează site-ul The Independent. 

Theresa May îl va confrunta pe Donald Trump

Poliţia, Downing Street şi Departamentul ministerial au refuzat să comenteze în privinţa acestui subiect, dar Theresa May îl va confrunta pe Donald Trump cu ocazia summitului NATO din Bruxelles, în privinţa scurgerilor de informaţii, conform presei britanice.

Scurgerile de informaţii includ sugestii cum că familia atacatorului a avertizat serviciile de securitate că acesta este un individ periculos, că aceştia erau îngrijoraţi faţă de brusca sa radicalizare, reuşiseră să-l convingă să-i însoţească în Libia şi îi confiscaseră paşaportul. Se pare că membrii familiei sale i-au returnat însă paşaportul lui Abedi după ce acesta i-a convins că va merge în pelerinaj la Mecca.

Amber Rudd, ministerul de Interne al Marii Britanii, a recunoscut anterior faptul că Abedi era vizat de serviciile de securitate britanice ”până la un anumit punct”. Serviciile de informaţii britanice vor trebui însă să se confrunte cu întrebări despre măsurile de monitorizare luate la întoarcerea lui Salman în Marea Britanie.

Comentând dezvăluirile de informaţii ale publicaţiei The New York Times cu privire la fotografii ale fragmentelor bombei şi rucsacului folosit de Abedi pentru a-şi ascunde dispozitivul explozibil, Consiliul Naţional al Şefilor de Poliţie din Marea Britanie a transmis că ”acestea subminează investigaţia şi încrederea victimelor, martorilor şi familiilor lor”.

Politicienii americani însă sunt mult mai deschişi în faţa presei cu privire la informaţiile ce le-au fost transmise despre Abedi şi ”celula sa inspirată din terorişti ai SI”.

Congresmanul american Mike McCaul a declarat că bomba avea un ”nivel sofisticat” ce ar putea indica faptul că autorul dispozitivului ar fi avut pregătire străină. El a descris bomba drept „un dispozitiv clasic folosit de terorişti”, fiind utilizată aceeaşi substanţă ca în cazul atacurilor din Paris, din noiembrie 2015, şi din martie 2016 de la Bruxelles.

McCaul a adăugat că dovezile de până acum ”sugerează faptul că poliţia nu se confruntă cu un caz al unui lup singuratic, ci cu unul al unei reţele inspirate de teorişti ai Stat Islamic”.

Amber Rudd, ministrul britanic de Interne, a descris joi scurgerile de informaţii ale presei americane ca fiind ”enervante”, după ce detalii despre atacatorul Salman Abedi, inclusiv dezvăluirea numelui său, au apărut pentru prima dată în presa de peste ocean.

Şefii Poliţiei din Manchester au condamnat de asemenea dezvăluiri ale unor eventuale dovezi în timpul desfăşurării anchetei.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional al Şefilor de Poliţie a declarat: ”Apreciem foarte mult relaţiile importante pe care el avem cu partenerii de încredere ale forţelor de securitate şi aplicare a legii din întreaga lume. Aceste relaţii ne permit să colaborăm şi să împărtăşim informaţii privilegiate şi sensibile care ne ajută să învingem terorismul şi să protejăm civilii, acasă şi în străinătate. Atunci când această încredere este afectată, aceasta ne subminează investigaţia. Această vătămare este şi mai mare atunci când implică dezvăluirea neautorizată a dovezilor în mijlocul unei anchete de mare amploare împotriva terorismului”.

Dezvăluirile presei americane sunt considerate ca fiind ”complet inacceptabile” de către Marea Britanie.

Publicaţia The New York Times a descris imaginile ca aparţinând ale forţelor de aplicare a legii, dar nu a specificat însă de unde a obţinut fotografiile publicate. Ziarul a publicat de asemenea şi o hartă cu localizarea victimelor atacului.

Ministrul de Interne al Marii Britanii a declarat înainte de publicarea fotografiilor de către presa americană că nu crede că americanii au compromis investigaţia prin scurgerile de informaţii în cauză, dar a adăugat că ”poliţia britanică a fost foarte clară în privinţa faptului că doreşte să controleze fluxul de informaţii pentru a proteja integritatea operaţională, elementul surprizei, aşa că este enervant dacă sunt dezvăluite informaţii din alte surse şi am solicitat prietenilor noştri ca acest lucru să nu se mai întâmple”.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici