- Home
- Externe
- (08.10.2020, 18:31)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marea Britanie anunţă că va interzice peste un an accesul cetăţenilor UE în baza cărţilor de identitate
- Marea Britanie nu va mai accepta trecerea frontierei în baza cărţilor de identitate începând din octombrie 2021
- Cetăţenii UE vor putea intra în Marea Britanie doar cu paşaportul
- Marea Britanie încă negociază cu UE un acord privind relaţiile post-Brexit
Urmărește
9893 afișări
Marea Britanie a anunţat, joi după-amiază, că intenţionează să nu mai permită accesul cetăţenilor din statele Uniunii Europene în baza cărţilor de identitate începând din octombrie 2021, în contextul încheierii tranziţiei post-Brexit pe 31 decembrie 2020.
Guvernul Boris Johnson a publicat o versiune actualizată a Modelului de administrare a frontierei dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. "Astăzi, 8 octombrie, Guvernul a intensificat pregătirile pentru încheierea tranziţiei post-Brexit prin publicarea unei versiuni actualizate a Modelului de operaţionalizare la frontiere, care conţine detalii suplimentare despre modul în care va funcţiona frontiera dintre Marea Britanie şi UE şi despre măsurile pe care vor trebui să le ia companiile active în domeniul comerţului, transportatorii şi pasagerii", anunţă Executivul de la Londra într-un comunicat postat pe site-ul propriu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
"Noile reguli le oferă detalii suplimentare companiilor şi pasagerilor despre modul în care va funcţiona frontiera dintre Marea Britanie şi UE la finalul perioadei de tranziţie. Transportatorii vor avea nevoie de un Permis de acces de tip Kent pentru a trece frontiera. Modelul confirmă măsura potrivit căreia cărţile de identitate din Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European şi Elveţia nu vor fi acceptate pentru călătoriile în Marea Britanie, inclusiv pentru şoferi, începând din octombrie 2021", precizează Guvernul de la Londra. Accesul cetăţenilor din ţările Uniunii Europene pe teritoriul Marii Britanii va fi permis doar în baza paşapoartelor începând din octombrie 2021, subliniază Guvernul britanic.
"Dat fiind că sunt mai puţin de trei luni până la expirarea tranziţiei post-Brexit, companiile trebuie să se pregătească pentru noile proceduri, indiferent dacă ajungem ori nu la un acord cu UE, pentru a putea profita de oportunităţile semnificative care vor apărea (...)", a declarat ministrul britanic pentru Politicile Cabinetului, Michael Gove, responsabil de aplicarea Acordului Brexit.
Negocierile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană privind relaţiile post-Brexit par a fi în impas. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut miercuri după-amiază Guvernului Boris Johnson să prezinte propuneri concrete în negocierile privind relaţiile post-Brexit, avertizând că Uniunea Europeană nu vrea cu orice preţ un acord. "Tocmai am vorbit cu premierul Boris Johnson. Uniunea Europeană preferă un acord post-Brexit, dar nu cu orice preţ. A venit vremea ca Marea Britanie să pună cărţile pe masă", a transmis Charles Michel, prin Twitter.
Surse diplomatice citate de agenţia Reuters au declarat marţi că Marea Britanie şi Uniunea Europeană s-au apropiat de un acord privind reciprocitatea drepturilor cetăţenilor în materie de securitate socială după Brexit. Totuşi, nu există progrese în principalele puncte de dispută: cotele de pescuit, garanţiile privind competiţia corectă şi modalităţile de soluţionare a litigiilor.
Uniunea Europeană vrea un acord cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit, dar este aproape imposibil să fie ratificat un astfel de tratat până la sfârşitul acestui an, a afirmat marţi Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene.
"În cazul în care ajungem la un acord, ceea ce este obiectivul nostru, ambele părţi vor trebui să asigure ratificarea în timp util, pentru a permite intrarea în vigoare a tratatului pe 1 ianuarie 2021. Dar procedura necesită timp. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, vom intra în zona lipsei unui acord. Dat fiind că suntem la mai puţin de 100 de zile distanţă de acest termen, nu putem exclude acest scenariu", a declarat Sevcovic.
Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.
Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson vrea să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaţionale. Tratatul conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menţinerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord.
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:05
România devine prima ţară din lume cu o Lege pentru participarea copiilor în procesul decizional
-
astăzi, 12:57
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 986. Guvernatorul unei regiuni cheie din Rusia a demisionat / Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeeni se află deja în regiunea rusă Kursk / Ruşii lovesc o instalaţie de infrastructură în Zaporojie