Marea Britanie ar putea aplica aceleaşi tarife comerciale ca şi UE după Brexit

Un acord vamal post-Brexit cu Uniunea Europeană ar putea începe cu impunerea de către Marea Britanie a aceloraşi tarife comerciale ca şi Blocul comunitar, a declarat luni europarlamentarul polonez Danuta Hubner, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Urmărește
2008 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie ar putea aplica aceleaşi tarife comerciale ca şi UE după Brexit

Marea Britanie ar putea aplica aceleaşi tarife comerciale ca şi UE după Brexit

UE aşteaptă ca guvernul de la Londra să prezinte o propunere privind viitoarele relaţiile cu celelalte 27 de state membre, unul dintre cele mai sensibile aspecte fiind graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.

Premierul britanic Theresa May, care îşi va prezenta viziunea post-Brexit în următoarele săptămâni, vrea ca Marea Britanie să părăsească Piaţa Unică şi Uniunea Vamală ale UE. Oficialii europeni susţin că această măsură ar necesita impunerea unor controale la frontiera irlandeză.

"Trebuie să găsim o soluţie. Dacă (britanicii) vor avea o aliniere completă privind reglementarea, acest lucru ar permite evitarea unei frontiere. Dar cum va fi obţinut acest lucru pentru regiune - nimeni nu a găsit soluţia încă. Dacă s-ar încheia un acord vamal între Marea Britanie şi UE, tot vor fi controale la frontieră. Pentru siguranţa alimentară în Europa, cea mai mare obsesie a noastră, nu există nicio modalitate de a evita controalele pentru un stat din afara UE. Această variantă este exclusă definitiv", a spus Danuta Hubner.

Europarlamentarul polonez, care este implicat în negocierile pentru Brexit, susţine că Marea Britanie ar putea menţine aceleaşi tarife comerciale pentru bunuri ca şi Uniunea Europeană.

"Orice ţară poate anunţa că impune aceleaşi tarife vamale externe ca şi UE. Este posibil să existe o cale de ieşire, fără a numi situaţia o uniune vamală, dar să fie menţinute condiţiile care să permită o aliniere completă la reglementări. Punctul de plecare ar fi menţinerea aceloraşi tarife externe", a spus Hubner.

Un astfel de acord ar trebui să includă garanţii că Marea Britanie nu se va abate de la tarifele UE, precum şi un mecanism care să monitorizeze conformitatea şi să permită Blocului comunitar să reacţioneze rapid pentru a-şi proteja piaţa în cazul unui litigiu.

Danuta Hubner a mai precizat că dacă Marea Britanie va ieşi din UE la 29 martie 2019 fără un acord, vor exista probleme în mai multe sectoare (aviaţie, auto, industria chimică, finanţe şi altele), întrucât schemele de cooperare existente şi cadrele juridice vor deveni nule.

"Trebuie să evităm acest lucru. Ar fi cu adevărat un scenariu nuclear ... Iar timpul trece repede. În acest punct, nu putem pierde niciun minut", a spus membrul Parlamentului European.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici