Marea Britanie are unul dintre cele mai corupte sisteme financiare din lume

Marea Britanie are probabil unul dintre cele mai corupte sisteme economice şi financiare din lume, în contextul în care, anual, pe teritoriul britanic există tranzacţii de spălare de bani în valoare de aproape 75 de miliarde de euro, comentează ziarul italian La Repubblica.

Urmărește
31781 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie are unul dintre cele mai corupte sisteme financiare din lume

Marea Britanie are unul dintre cele mai corupte sisteme financiare din lume (Imagine: Shutterstock)

"Dacă ne întrebăm care este cea mai coruptă ţară din lume, răspunsul imediat se va referi la corupţia percepută. Ne-am gândi imediat la Mexic, la alte ţări latino-americane, africane, din Orientul Mijlociu, poate chiar la Italia. În schimb, cea mai coruptă ţară pare a fi Marea Britanie: nu este vorba de corupţia din administraţia publică, din poliţie, din politică, ci de corupţia din sistemul economic. Sistemul economic britanic este alimentat de corupţie. Iar Guvernul şi cetăţenii britanici nu îşi dau seama de problemele ţării", notează La Repubblica.

În anul 2015, Agenţia naţională britanică pentru combaterea infracţionalităţii (NCA) a publicat un raport care ajungea la următoarea concluzie: "În fiecare an, oricare 100 de miliarde de dolari proveniţi din activităţi ilegale în mod sigur vor ajunge în circuitul legal prin bănci din Marea Britanie".

"Activităţile de spălare de bani reprezintă o ameninţare pentru economia Marii Britanii şi pentru reputaţia ţării", avertiza NCA. După acest raport, premierul David Cameron afirma: "Marea Britanie nu trebuie să devină un paradis fiscal pentru banii murdari din întrega lume".

Conform organizaţiilor nonguvernamentale, în Marea Britanie există anual activităţi de spălare de bani în valoare de 57 de miliarde de lire sterline (circa 74 de miliarde de euro).

Un raport elaborat de filiala britanică a Transparency International în 2015 releva că piaţa imobiliară londoneză este un refugiu pentru fonduri secrete şi ilegale provenind din activităţi de tip mafiot. "Nu s-a menţionat niciun moment cuvântul «mafiot», ci s-a vorbit de «organizaţii infracţionale». Motivul este simplu: cu excepţia cazurilor rare, în Marea Britanie grupurile mafiote nu se văd, dar se simt. Nu sunt cadavre pe străzi, nici atacuri armate. În Mexic sau Italia, lumea este sigură că organizaţiile mafiote există, pentru că sunt cadavre, este sânge şi se confiscă droguri. La Londra, organizaţiile mafiote există, dar păstrează tacearea, acţionează din umbră. Nu sunt interesate de mirosul sângelui, ci de cel al banilor", subliniază La Repubblica.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici