- Home
- Externe
- TEHERAN, (14.01.2023, 13:38)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marea Britanie condamnă executarea de către Iran a lui Alireza Akbari, care avea dublă cetăţenie
Alireza Akbari, un cetăţean cu dublă cetăţenie britanico-iraniană a fost spânzurat de Iran sub acuzaţia de spionaj pentru MI6 şi corupţie, a anunţat sâmbătă un organ de presă afiliat statului, scrie CNN.
Urmărește
1436 afișări
Marea Britanie condamnă executarea de către Iran a lui Alireza Akbari, care avea dublă cetăţenie
Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de execuţii efectuate de un regim care se confruntă cu proteste fără precedent în întreaga ţară.
Oficialul iranian, Alireza Akbari, a fost executat pentru mai multe infracţiuni, inclusiv pentru „corupţie pe pământ”, potrivit publicaţiei Mizan, afiliată sistemului judiciar iranian. Akbari a fost acuzat că a lucrat ca spion pentru MI6, agenţia britanică de informaţii, şi ar fi plătit peste 2 milioane de dolari în diferite valute - 1,805 milioane de euro, 265.000 de lire sterline şi 50.000 de dolari - a relatat sâmbătă presa de stat iraniană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Premierul britanic Rishi Sunak s-a declarat „consternat de această execuţie”. El a adăugat pe Twitter: „Acesta a fost un act insensibil şi laş, efectuat de un regim barbar, fără respect pentru drepturile omului pentru propriul popor. Gândurile mele sunt alături de prietenii şi familia lui Alireza”.
Akbari ar fi furnizat informaţii unor oficiali străini despre 178 de personalităţi iraniene, inclusiv despre şeful departamentului de cercetare nucleară al ţării, Mohsen Fakhrizadeh, a relatat presa iraniană. Fakhrizadeh a fost ucis de o mitralieră telecomandată care opera dintr-o maşină în 2020, potrivit Fars News, afiliată la stat. Înalţi oficiali iranieni au acuzat la vremea respectivă Israelul că a pus la cale complotul, fără a furniza dovezi.
Akbari şi-ar fi desfăşurat activitatea de informaţii prin intermediul unei companii private axate pe activităţi de cercetare şi comerţ, lucrând direct cu institute de cercetare din Londra despre care Iranul a afirmat că erau conduse de oficiali din domeniul serviciilor de informaţii, a relatat agenţia de ştiri de stat iraniană IRNA. IRNA a citat, de asemenea, acuzaţii potrivit cărora Akbari a avut întâlniri cu un ofiţer de informaţii MI6 şi cu fostul ambasador britanic în Iran Richard Dalton.
Curtea Supremă a Iranului a menţinut pedeapsa cu moartea aplicată lui Akbari după ce a considerat că aceasta se bazează pe „dovezi întemeiate”, potrivit IRNA.
Mizan nu a precizat când a avut loc execuţia. Sentinţa de condamnare la moarte a lui Akbari a fost anunţată cu doar câteva zile în urmă, la 11 ianuarie, după ce a fost condamnat pentru spionaj în favoarea Regatului Unit. Akbari negase acuzaţiile.
Potrivit unor afirmaţii publicate miercuri în Mizan, Akbari fusese arestat „cu ceva timp în urmă”. BBC a relatat că Akbari a fost arestat în 2019.
„Pe această bază şi după ce a fost depus un rechizitoriu împotriva acuzatului, dosarul a fost trimis în instanţă şi au avut loc audieri în prezenţa avocatului acuzatului şi, pe baza documentelor valabile din dosarul acestei persoane, a fost condamnat la moarte pentru spionaj pentru Marea Britanie”, a declarat Mizan.
Akbari a ocupat anterior funcţia de ministru adjunct al apărării al Iranului şi a fost şeful Institutului de Cercetare Strategică, precum şi membru al organizaţiei militare care a pus în aplicare rezoluţia Naţiunilor Unite care a pus capăt războiului dintre Iran şi Irak, potrivit publicaţiei iraniene pro-reformă Shargh Daily. El a servit în timpul preşedintelui iranian Mohammad Khatami, un reformator care a fost în funcţie din 1997 până în 2005, potrivit BBC.
Deşi Iranul nu recunoaşte dubla cetăţenie, execuţia unei persoane care deţine cetăţenia britanică va alimenta probabil şi mai mult tensiunile dintre Teheran şi democraţiile occidentale, care au criticat răspunsul regimului la demonstraţiile antiguvernamentale care au început în septembrie anul trecut.
Iranul se numără de mult timp printre cei mai mari „călăi” din lume, iar Akbari era una dintre cele trei persoane care urmau să primească o condamnare la moarte în primele săptămâni ale anului 2023. Doi tineri, un campion de karate şi un antrenor voluntar de copii, au fost spânzuraţi la sfârşitul săptămânii trecute, după ce au fost condamnaţi pentru uciderea unui membru al forţei paramilitare Basij a ţării. Amândoi ar fi participat la protestele care au început după ce o femeie kurdo-iraniană de 22 de ani, Mahsa Amini, a murit în timp ce se afla în custodia poliţiei de moralitate a ţării.
Moartea lui Amini a declanşat demonstraţii masive la nivel naţional împotriva unui regim adesea criticat ca fiind teocratic şi dictatorial.
Criticii au acuzat Teheranul că răspunde la proteste cu forţă excesivă - grupurile de activişti HRANA şi Iran Human Rights afirmă că 481 de protestatari au fost ucişi - şi că foloseşte sistemul judiciar nedrept al ţării pentru a intimida potenţialii demonstranţi. Şeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a afirmat că Teheranul „înarmează” procedurile penale pentru a efectua „uciderea sancţionată de stat” a protestatarilor.
Încă 41 de protestatari au fost condamnaţi la moarte în ultimele luni, potrivit declaraţiilor făcute atât de oficiali iranieni, cât şi în presa iraniană analizată de CNN şi 1500Tasvir, dar numărul ar putea fi mult mai mare.
Presa de stat iraniană a raportat că zeci de agenţi guvernamentali, de la oficiali de securitate la ofiţeri ai forţei paramilitare basij, au fost ucişi în timpul tulburărilor.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe