Marea Britanie, Franţa şi Germania cer Iranului să anuleze decizia privind purificarea uraniului

  • Marea Britanie, Franţa şi Germania cer Iranului să revină asupra deciziei privind purificarea uraniului.
  • "Îndemnăm puternic Iranul să oprească imediat procedurile de purificare a uraniului la nivelul de 20%", anunţă Marea Britanie, Franţa şi Germania.
  • Iranul a lansat procedurile tehnice de purificare a uraniului la nivelul de 20%.
Urmărește
1030 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie, Franţa şi Germania cer Iranului să anuleze decizia privind purificarea uraniului
Marea Britanie, Franţa şi Germania au exprimat "preocupare profundă" în legătură cu decizia Iranului de creştere a concentraţiei purificării uraniului şi cer Administraţiei de la Teheran să înceteze imediat aceste activităţi.
 
"Îndemnăm puternic Iranul să oprească imediat procedurile de purificare a uraniului la nivelul de 20%", anunţă Marea Britanie, Franţa şi Germania, într-un comunicat comun, potrivit agenţiei Reuters.
 
Uniunea Europeană a exprimat regret, marţi, în legătură cu decizia Iranului de lansare a procedurilor tehnice de creştere a concentraţiei purificării uraniului, evidenţiind importanţa menţinerii Acordului nuclear din 2015. "Suntem foarte preocupaţi de măsurile adoptate de Iran. Această acţiune constituie o încălcare a angajamentelor asumate de Iran şi va avea implicaţii grave. Situaţia este regretabilă şi este foarte important să menţinem Acordul nuclear", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
 
Administraţia din Iran a anunţat, luni, reluarea activităţilor de purificare a uraniului la nivelul de 20%, prin încălcarea Acordului nuclear semnat cu marile puteri. Uraniul îmbogăţit poate fi utilizat pentru combustibil destinat reactoarelor, dar şi pentru fabricarea de arme atomice. Uraniul destinat armelor atomice trebuie să aibă o concentraţie de cel puţin 90%.
 
Premierul în funcţie al Israelului, Benjamin Netanyahu, a acuzat din nou Iranul că vrea să fabrice arme nucleare. "Decizia Iranului de a continua încălcarea obligaţiilor, de a intensifica activităţile de îmbogăţire a uraniului în unităţi industriale subterane nu poate fi explicată în alt mod decât prin dorinţa de a realizare a obiectivului unui program nuclear militar. Israelul nu va permite Iranului să fabrice arme nucleare", a avertizat Benjamin Netanyahu.
 
Recent, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut clarificări din partea Iranului privind activităţi suspecte într-un complex nuclear. Potrivit unui raport de evaluare, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică consideră "neverosimile din punct de vedere tehnic" informaţiile furnizate de Teheran despre activităţile într-un complex nuclear. Administraţia de la Teheran continuă să acumuleze stocuri de uraniu purificat, cantitatea depăşind de 12 ori limita autorizată prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri. Iranul a intensificat activităţile de stocare a uraniului ca reacţie la retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul.
 
Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a declarat că victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial oferă Statelor Unite posibilitatea de remediere a "erorilor din trecut". "Obiectivul nostru este să reducem presiunile sancţiunilor care afectează poporul nostru. De fiecare dată când avem ocazia, acţionăm în mod responsabil", a argumentat Hassan Rohani. În cazul anulării sancţiunilor americane, Iranul intenţionează să revină la respectarea totală a angajamentelor internaţionale.
 
Administraţia Donald Trump caută pretexte pentru a declanşa un conflict militar cu Iranul, a afirmat, săptămâna trecută, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif. "În loc să combată pandemia în SUA, Donald Trump şi anturajul acestuia risipesc miliarde pentru zboruri ale avioanelor B-52 şi pentru trimiterea forţelor militare în regiunea noastră", a declarat Mohammad Javad Zarif. "Informaţiile serviciilor secrete obţinute din Irak relevă un complot pentru găsirea unui pretext de război. Iranul nu vrea război, dar îşi va apăra deschis şi direct cetăţenii, securitatea şi interesele vitale", a subliniat ministrul de Externe de la Teheran.
 
Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Preşedintele Donald Trump a anunţat în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul. Joseph Biden, preşedintele-ales al SUA, consideră că retragerea din Acordul nuclear cu Iranul a fost o greşeală, semnalând că vrea revenirea în acest tratat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici