Marea Britanie, nemulţumită de noul sistem de verificare a asistentelor medicale cerut de UE – presă

Publicat: 08 02. 2011, 11:46
Actualizat: 06 11. 2012, 13:06

Uniunea Europeană, care a impus noile reguli, afirmă că verificările stricte la care sunt supuşi lucrătorii străini sunt în contradicţie cu libertatea de circulaţie. Pe de altă parte, oficialii medicali britanici se tem că evaluările, care vor începe în aprilie, sunt nerealiste şi prea uşoare.

Regulamentul actual susţine că orice asistentă medicală a cărei calificare este considerată sub standardele solicitate trebuie să treacă printr-un program intensiv de adaptare care durează până la şase luni, înainte de a lucra în spitalele britanice. Cursurile, care pot costa până la 1.500 de lire sterline (peste 1.700 de euro), sunt conduse de universităţi şi constau în teste teoretice, cursuri scrise şi examene practice. Deşi nu sunt evaluaţi direct în acest domeniu, candidaţii trebuie să îşi demonstreze şi cunoştinţele de limba engleză, pentru a putea trece examenele.

Regimul este atât de strict, încât doar un sfert din cele 8.000 de asistente medicale care încearcă să se angajeze în Marea Britanie în fiecare an reuşesc să finalizeze acest proces. Candidaţii care nu îndeplinesc criteriile impuse în prezent provin din state recent intrate în UE, cum ar fi România, Bulgaria, Ungaria, Estonia şi Letonia.

Noile teste, care constau în exerciţii cu alegeri multiple sau demonstraţii pe manechine, ar putea dura doar două zile, însă asistentele medicale din afara UE vor fi supuse în continuare la aceleaşi verificări stricte.

Sistemul medical britanic se bazează pe asistentele medicale din alte ţări, iar, în ultimul deceniu, peste 90.000 s-au înregistrat pentru a lucra în Marea Britanie, provenind în principal din Filipine, Australia, India şi Africa de Sud.