Saied se confruntă cu o opoziţie tot mai mare de când a preluat puterea anul trecut, dizolvând parlamentul şi conducând prin decret, o mişcare pe care opozanţii săi au numit-o lovitură de stat.
Criticii spun că el caută să consolideze conducerea unui singur om.
„Verdictul este o adevărată farsă. … Acesta este sistemul judiciar pe care Saied îl doreşte… un sistem judiciar pe care l-ar putea controla şi folosi împotriva oponenţilor”, a declarat avocatul lui Makhlouf, Anouar Awled Ali.
Autorităţile nu au oferit comentarii despre această decizie.
La începutul acestui an, Saied a înlocuit Consiliul Judiciar Suprem cu un consiliu temporar. La începutul lunii iunie, el a demis zeci de judecători, acuzându-i de corupţie şi de protejarea teroriştilor. Despre această mişcare, sindicaliştii au spus că este una care îi permite să influenţeze sistemul judiciar şi să creeze posturi vacante pentru a-şi numi persoane loiale.
Judecătorii au intrat în a doua săptămână de greve, în semn de protest.
Consiliul Judiciar a acţionat ca principal garant al independenţei judiciare de la revoluţia din Tunisia din 2011, care a dus la instaurarea democraţiei.
Makhlouf este liderul partidului conservator Karama şi un critic frecvent al preşedintelui în parlamentul dizolvat.
De la intervenţia lui Saied, mai mulţi politicieni de rang înalt şi lideri de afaceri au fost reţinuţi sau urmăriţi penal, mulţi dintre ei fiind acuzaţi de corupţie sau defăimare.
Grupurile internaţionale pentru drepturile omului au criticat unele dintre arestări şi utilizarea tribunalelor militare pentru judecarea cazurilor.
Saied a promis că va susţine drepturile şi libertăţile obţinute în timpul revoluţiei tunisiene din 2011, care a declanşat revoltele „Primăverii arabe” în întreaga regiune.