Marea Britanie riscă să piardă zeci de mii de locuri de muncă în sectorul financiar din cauza Brexit

Zeci de mii de locuri de muncă în domeniul serviciilor financiare din Marea Britanie ar putea fi pierdute în cazul în care Londra nu va mai avea, după Brexit, acces la piaţa unică a Uniunii Europene, avertizează oficiali din cadrul asociaţiilor de profil citaţi de site-ul agenţiei Reuters.

Urmărește
746 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie riscă să piardă zeci de mii de locuri de muncă în sectorul financiar din cauza Brexit

Marea Britanie riscă să piardă zeci de mii de locuri de muncă în sectorul financiar din cauza Brexit

Londra este de mulţi ani cel mai mare centru de tranzacţionare pentru contractele financiare în moneda euro, iar, în contextul ieşirii Marii Britanii din UE, se discută despre mutarea activităţilor în ţări din zona euro.

Xavier Rolet, directorul executiv al companiei London Stock Exchange Group (LSE.L), care deţine cel mai mare centru din lume pentru compensarea contractelor în euro, atrage atenţia că, în lipsa clarificărilor privind situaţia post-Brexit, clienţii firmelor de tranzacţii financiare vor părăsi Londra.

Zeci de mii de locuri de muncă ar putea fi pierdute în Londra, nu doar în domeniul tranzacţiilor financiare, ci şi în sectoare precum tehnologia informaţională, managementul riscurilor şi administraţie, a declarat Xavier Rolet în faţa membrilor Comisiei parlamentare britanice a Trezoreriei.

Pentru evitarea situaţiei în care clienţii ar părăsi Londra în momentul iniţierii procedurii Brexit, în martie, actualele reglementări financiare ar trebui să rămână în vigoare până în 2022, în scopul evitării perturbărilor care ar submina stabilitatea financiară, a subliniat Rolet.

Mai multe bănci care au activităţi în Londra au iniţiat deja activităţi de lobby în relaţia cu oficiali UE, întrucât au epuizat argumentele pentru a convinge Guvernul Theresa May despre necesitatea menţinerii accesului la piaţa comunitară.

Douglas Flint, preşedintele Băncii HSBC, le-a spus parlamentarilor britanici că băncile care au sedii doar în Marea Britanie probabil vor încerca relocarea imediat după ce Londra va lansa în martie procedura de ieşirea din UE, estimând că "zeci de mii" de locuri de muncă britanice sunt asociate activităţilor de tranzacţionare în spaţiul european.

În prezent, băncile britanice au dreptul de a efectua operaţiuni în spaţiul Uniunii Europene. După ieşirea Marii Britanii din UE, acest drept riscă să se piardă. Această problemă ar afecta companii precum JPMorgan, Citigroup şi Deutsche Bank, care au mii de angajaţi în filiale de pe teritoriul britanic.

Marea Britanie nu va putea opta în mod selectiv pentru aplicarea unor drepturi după ieşirea din Uniunea Europeană, a afirmat luni cancelarul Germaniei, Angela Merkel, avertizând că Londra riscă să piardă accesul la piaţa comunitară. "Negocierile Marii Britanii cu UE pe tema Brexit nu se pot baza pe o abordare selectivă. Pe de altă parte, trebuie să transmitem clar că accesul la piaţa unică poate fi posibil doar prin respectarea celor patru libertăţi fundamentale. Altfel, va trebui să impunem limite privind accesul", a atras atenţia Angela Merkel. Uniunea Europeană funcţionează prin respectarea liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor, capitalului şi serviciilor.

Premierul britanic, Theresa May, a dat asigurări că un aşa-numit "Brexit dur" nu este inevitabil, în încercarea de a clarifica afirmaţii făcute duminică, ce au atras critici dure şi au condus la scăderea valorii lirei sterline.

Duminică, Theresa May sugerase că Marea Britanie nu va putea păstra "părţi" ale relaţiei actuale cu Uniunea Europeană. "Sunt tentată să spun că oamenii înţeleg greşit lucrurile când spun că eu vorbesc despre un Brexit dur, că ar fi inevitabil un Brexit dur", a afirmat luni Theresa May. "Eu nu accept termenii de Brexit dur sau flexibil. Noi vom încerca să obţinem un acord ambiţios, bun, cel mai bun acord posibil pentru Marea Britanie în sensul activării pe piaţa unică europeană", a subliniat Theresa May.

Premierul Marii Britanii speră să obţină un acord prin care să menţină accesul ţării la piaţa comunitară după Brexit, reducând însă contribuţiile bugetare şi alte obligaţii, inclusiv în materie de circulaţie liberă a cetăţenilor UE. Liderii europeni au atras atenţia că, în aceste condiţii, Marea Britanie nu va putea menţine accesul la piaţa comunitară.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici