Marea Britanie şi Irlanda ar putea ajunge la un acord privind frontiera post-Brexit

Marea Britanie şi Irlanda ar putea ajunge la un acord în următoarele ore cu privire la modul de gestionare a frontierei terestre irlandeze post-Brexit, deschizând calea pentru discuţiile privind viitoarele relaţii comerciale între Londra şi Bruxelles, potrivit unui oficial irlandez citat de Reuters.

Urmărește
326 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie şi Irlanda ar putea ajunge la un acord privind frontiera post-Brexit

Marea Britanie şi Irlanda ar putea ajunge la un acord privind frontiera post-Brexit

În cursul zilei de vineri, premierul britanic Theresa May şi ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, se vor întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.

Joi seară, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a precizat: "Înregistrăm progrese, dar nu suntem încă pe deplin acolo unde trebuie. În această seară şi mâine, mai mult ca oricând, fiţi pe fază".

Un înalt oficial irlandez a precizat pentru Reuters că discuţiile avansează rapid, iar o înţelegere este posibilă în câteva ore. "Cred că vom lucra în următoarele câteva ore cu guvernul britanic pentru a închide acest subiect. Spun câteva ore, întrucât cred că suntem foarte aproape de un acord", a anunţat acesta.

Dacă Londra îndeplineşte cele trei condiţii esenţiale ale Bruxellesului - factura de Brexit, drepturile cetăţenilor şi frontiera irlandeză - atunci liderii europene ar putea demara negocierile comerciale în cadrul summitului din 14-15 decembrie.

Irlanda de Nord se află în mijlocul uneia dintre cele mai dificile şi importante probleme ale Brexit, fiind căutate soluţii pentru libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor între Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene, şi Irlanda de Nord, care este administrată de Marea Britanie.

Marea Britanie a susţinut că, după Brexit, nu ar trebui să existe puncte de frontieră şi controale de imigraţie de-a lungul frontierei de 500 de kilometri. Aproximativ 30.000 de persoane fac această trecere în fiecare zi, iar companiile depind de mişcarea neîngrădită a mărfurilor între nord şi sud.

Autorităţile de la Bruxelles şi Dublin vor să păstreze o frontieră deschisă, însă susţin că Marea Britanie nu a reuşit să explice modul în care va reuşi acest lucru având în vedere intenţia declarată de a părăsi uniunea vamală a Uniunii Europene.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici