Marea Britanie, şocată şi întristată de decesul unei asistente, victimă a unei farse radiofonice. Ducesa Kate, în stare de şoc după sinuciderea infirmierei

Opinia publică din Marea Britanie s-a declarat "şocată şi întristată" de decesul unei asistente medicale, victimă a unei farse radiofonice, în urma căreia aceasta a oferit unor jurnalişti australieni informaţii confidenţiale despre starea de sănătate a ducesei Catherine.

Urmărește
5961 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie, şocată şi întristată de decesul unei asistente, victimă a unei farse radiofonice. Ducesa Kate, în stare de şoc după sinuciderea infirmierei

Marea Britanie, şocată şi întristată de decesul unei asistente, victimă a unei farse radiofonice. Ducesa Kate, în stare de şoc de sinuciderea infirmierei

Toate publicaţiile britanic, cu excepţia Financial Times, au făcut din decesul asistentei Jacintha Saldanha principala ştire a zilei.

"Infirmiera bebeluşului regal, descoperită decedată, după farsa telefonică", scrie The Times, care precizează că Jacintha Saldanha avea 46 de ani şi era mama a doi copii - un fiu în vârstă de 16 ani şi o fiică "aproape de vârsta adolescenţei".

Potrivit aceleiaşi publicaţii, asistenta a fost descoperită în clădirea rezervată infirmierelor de la spitalul King Edward al VII-lea din Londra. Jacintha Saldanha, originară din regiunea Mangalore din India, locuia la Bristol cu familia ei din anul 2003.

"Ducesa Kate, întristată de un deces asociat de o farsă telefonică", scria The Daily Telegraph, potrivit căruia postul de radio australian "a continuat să difuzeze farsa, la mai multe ore după decesul Jacinthei Saldanha".

Aceeaşi publicaţie afirmă că licenţa acestui post de radio a fost plasată sub un regim de monitorizare de cinci ani, după ce postul 2Day FM a fost sancţionat de două ori de Consiliul Naţional al Audiovizualului din Australia, pentru "violări grave" ale normelor în vigoare.

"Postul radio a primit o primă amendă în urmă cu trei ani, atunci când o adolescentă a fost provocată să dezvăluie în direct, în timp ce mama ei asculta emisiunea, că a fost violată la vârsta de 12 ani", precizează The Daily Telegraph.

Tabloidele britanice insistă mai ales asupra şocului resimţit de ducesa Catherine, soţia prinţului William, la aflarea veştii despre decesul asistentei: "Kate, şocată când a aflat că infirmiera păcălită la telefon s-a sinucis", titrează The Sun.

Tabloidul The Sun, care postează în paginile sale din interior un articol cu titlul "Vă vom ucide pe amândoi", referindu-se la cei doi DJ-i de radio australieni, îl citează şi pe fostul bodyguard al prinţesei Diana, mama prinţului William, potrivit căruia că un protocol special de instruire a personalului se află în pregătire, cu scopul de a preveni pe viitor astfel de farse, şi că, un astfel de protocol nu a fost din păcate explicat personalului medical de la spitalul King Edward al VII-lea.

"Atunci când asiguram securitatea prinţesei Diana, primul lucru pe care îl făceam sosind la un hotel sau oriunde altundeva era să o izolăm şi să o instruim pe centralistă", a spus Ken Wharfe.

Tabloidul Daily Mirror evocă pe prima pagină "agonia ducesei Kate, după sinuciderea asistentei medicale înşelate la telefon", temându-se totodată pentru ca bebeluşul prinţesei "să nu fie asociat pentru totdeauna cu acest eveniment îngrozitor".

La rândul său, tabloidul Daily Mail postează pe prima pagină din ediţia sa online un articol cu titlul următor: "Prima fotografie a asistentei medicale, mamă a doi copii, care s-a sinucis, după ce a transferat un apel telefonic, în cadrul unei farse radio. Directorii postului radiofonic australian refuză să îi concedieze pe cei doi DJ-i şi susţin că aceştia sunt adevăratele victime".

La peste un an şi jumătate de la somptuoasa căsătorie a lor, prinţul William şi soţia lui Catherine, ambii în vârstă de 30 de ani, au anunţat, luni, că aşteaptă primul lor copil, care va ocupa poziţia a treia în ordinea de succesiune la tronul Marii Britanii.

Fericitul eveniment a fost însă umbrit de internarea prinţesei Catherine la spitalul King Edward al VII-lea din centrul Londrei, din cauza "hyperemesis gravidarum", o formă severă de greţuri matinale care se manifestă prin ameţeală şi stare de vomă la femeile gravide aflate în primele trei luni de sarcină.

Doi prezentatori de la un post radiofonic australian au organizat o farsă la telefon şi, pretinzând că sunt regina Elizabeth a II-a şi prinţul Charles, au obţinut de la spitalul londonez unde este internată prinţesa Catherine, soţia prinţului William, informaţii confidenţiale despre sănătatea ei.

Potrivit înregistrării conversaţiei lor, întreruptă de hohote de râs, ce a fost difuzată pe internet, cei doi prezentatori ai 2Day FM, un post de radio din Sydney, au reuşit să vorbească la telefon, marţi dimineaţă, cu o infirmieră de la secţia unde era internată prinţesa britanică.

Infirmiera le-a furnizat celor doi jurnalişti australieni informaţii despre prinţesa Catherine.

Reprezentanţii spitalului King Edward al VII-lea au recunoscut că "o scurtă conversaţie a avut loc cu personalul infirmier" şi au promis că îşi "vor revizui procedurile în materie de apeluri telefonice".

În acea înregistrare, prezentatoarea Mel Greig poate fi auzită cerând, îngroşându-şi timbrul vocii, centralistei de la spital: "Aş putea, vă rog, să vorbesc cu Kate, nepoata mea?".

"Da, bineînţeles, nu închideţi, doamnă", i-a răspuns centralista. Apelul a fost pus în aşteptare, iar Michael Christian, al doilea jurnalist implicat în farsă, a comentat, nevenindu-i să creadă ce se întâmplă: "Ne vor face legătura? Dacă va merge, asta va fi cea mai uşoară farsă care a fost făcută vreodată!".

O altă infirmieră a preluat apelul şi i-a spus "reginei" că prinţesa Kate "doarme şi a petrecut o noapte liniştită".

"Am rehidratat-o, pentru că era foarte deshidratată când a ajuns aici, dar acum este într-o stare stabilă", a adăugat infirmiera.

"Bine, atunci mă duc să îi hrănesc pe micuţii mei Corgis (câinii de companie ai suveranei britanice, n.r.)", a spus prezentatoarea australiană, falsa "regină", în timp ce colegul ei imita în spatele ei lătratul unui câine.

"Care este cel mai bun moment când aş putea să vin să o văd", a întrebat la telefon falsa suverană, rugându-l în acelaşi timp, cu voce tare, pe "prinţul Charles", să o conducă la spital.

"Cel mai bine ar fi după ora 09.00, după vizita medicilor", a sugerat infirmiera, înainte de a preciza că prinţesa Kate "nu a mai vomitat" de când ea a intrat în tură.

Potrivit corespondentului BBC Peter Hunt, Jacintha Saldanha a fost persoana care a răspuns apelului telefonic al celor doi DJ-i australieni, nu infirmiera care a discutat cu aceştia despre starea de sănătate a ducesei Catherine.

Jacintha Saldanha a răspuns la acel telefon întrucât era ora 05.30 GMT şi la acea oră centralista nu sosise încă la serviciu.

Potrivit BBC, Jacintha Saldanha nu a fost suspendată din funcţie, iar spitalul londonez nu a luat împotriva ei măsuri disciplinare.

Reprezentaţii acestui spital au declarat: "Putem să confirmăm faptul că Jacintha a fost de curând victima unei farse radiofonice. Spitalul nostru a fost alături de ea în aceste momente dificile. Jacintha lucra la spitalul King George VII de peste patru ani. Era o asistentă excelentă, foarte respectată şi îndrăgită de colegii ei".

Potrivit Scotland Yard, o anchetă este în plină desfăşurare.

Ducesa de Cambridge a fost internată luni, din cauza unei forme severe de greţuri matinale, şi a fost externată joi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici