- Home
- Externe
- LONDRA, (28.11.2016, 14:48)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marea Britanie vrea acorduri de reciprocitate cu ţări UE privind statutul cetăţenilor post-Brexit/ Un grup pro-UE susţine că nu se poate părăsi automat piaţa unică
Marea Britanie şi Polonia intenţionează să semneze un acord de reciprocitate privind statutul cetăţenilor celor două ţări după Brexit, înţelegeri similare urmând să fie negociate şi cu alte state UE, anunţă un purtător de cuvânt al premierului Theresa May citat de site-ul agenţiei Reuters.
Urmărește
9407 afișări
Marea Britanie vrea acorduri de reciprocitate cu ţări UE privind statutul cetăţenilor post-Brexit (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)
Theresa May se va întâlni luni, la Londra, cu premierul Poloniei, Beata Szydlo, iar una dintre temele abordate se va referi la viitorul celor peste 800.000 de polonezi din Marea Britanie.
"În contextul ieşirii din UE, vor trebui soluţionate o serie de probleme, iar, în mod evident, accesul la sistemul de indemnizaţii sociale trebuie analizat", a declarat un purtător de cuvânt al Theresei May.
"Cred că vom observa atât la premierul britanic, cât şi la cel polonez dorinţa de a se oferi reciprocitate cetăţenilor britanici şi polonezi şi altor cetăţeni din Europa, vrem să le oferim certitudine oamenilor", a precizat oficialul britanic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
Un grup pro-UE susţine că M.Britanie nu poate părăsi automat piaţa unică prin decizia Brexit
Marea Britanie nu poate părăsi automat Spaţiul Economic European (SEE) prin decizia de ieşire din Uniunea Europeană, argumentează un grup pro-UE care intenţionează să intenteze o acţiune în justiţie împotriva Guvernului Theresa May.
Institutul proeuropean British Influence i-a transmis luni ministrului pentru Brexit, David Davis, că va intenta o acţiune judiciară pentru a contesta intenţia părăsirii Spaţiului Economic European, relatează BBC şi cotidianul The Guardian.
Avocaţii institutului susţin că la referendumul din 23 iunie publicul a fost întrebat dacă Marea Britanie trebuie să părăsească UE, dar întrebarea nu s-a referit şi la apartenenţa la Spaţiul Economic European.
Specialişti în drept comunitar susţin că Marea Britanie nu poate părăsi automat SEE prin ieşirea din UE, decizia aparţinând Parlamentului de la Londra, iar procedura fiind diferită.
Însă Guvernul Theresa May crede că ieşirea din SEE decurge automat din desprinderea ţării din UE.
Spaţiul Economic European, creat în anul 1994, permite circulaţia liberă a bunurilor, banilor, serviciilor şi persoanelor, incluzând şi alte state în afara celor membre UE. Ţările nonmembre UE care au acces la SEE sunt în afara Politicilor Agricole Comune şi a uniunii vamale, dar contribuie parţial la bugetul UE şi acceptă libera circulaţie a persoanelor. Ieşirea din SEE nu se face prin activarea Articolului 5 al Tratatului UE, ci a Articolului 127 al Acordului SEE.
Este a doua acţiune judiciară cu care se confruntă Guvernul Theresa May. Recent, Înalta Curte de Justiţie a decis că procedura de ieşire din UE poate fi decisă doar de Parlament, dat fiind că referendumul din iunie nu a avut caracter obligatoriu. Curtea Supremă de Justiţie va lua decizia definitivă în decembrie.
Acum, Institutul British Influence va contesta din nou procedura Brexit, argumentând că Marea Britanie nu poate ieşi automat din SEE prin părăsirea Uniunii Europene. "Tema apartenenţei la piaţa comună nu a fost pe buletinul de vot", a declarat Jonathan Lis, un reprezentant al Institutului British Influence. Un argument puternic privind diferenţa între SEE şi UE va fi cazul Croaţiei, care a devenit membră a zonei economice abia la nouă luni după admiterea în Uniunea Europeană.
Citeşte şi: Caz similar incendiului din Colectiv. Peste 20 de răniţi, după ce tavanul unui club de noapte din Ucraina a luat foc - VIDEO
Citeşte şi: Francois Fillon ar câştiga categoric alegerile prezidenţiale din Franţa în faţa lui Marine Le Pen
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe