- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mareea neagră din Golful Mexic se poate repeta
Mareea neagră din Golful Mexic a fost cauzată de erori de gestionare "sistemice" şi ar putea să se repete dacă nu sunt întreprinse reforme, potrivit concluziilor unei comisii de experţi numiţi de preşedinţia americană, publicate joi.
Mareea neagră din Golful Mexic se poate repeta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aceste concluzii apar într-un fragment din raportul Comisiei Naţionale responsabile cu ancheta asupra exploziei care a avut loc, la 20 aprilie 2010, pe Platforma Deepwater Horizon, exploatată de grupul petrolier britanic British Petroleum (BP), şi la puţul Macondo, care se afla la 1.500 de metri sub apă. Catastrofa a cauzat moartea a 11 persoane şi deversarea, timp de trei luni, a peste patru milioane de barili de petrol în Golful Mexic.
Explozia s-a datorat "mai multor erori şi omisiuni individuale din partea BP, Halliburton şi Transocean, iar regulatorii din cadrul Guvernului nu aveau autoritatea, resursele şi expertiza tehnică necesare să le împiedice", potrivit acestui fragment al raportului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Grupul de forare Transocean era proprietarul platformei. Gigantul din domeniul serviciilor petroliere, Halliburton, a recunoscut, în octombrie, că nu a efectuat un test crucial asupra cimentului puţului, înainte de explozie, dar a aruncat vina pe (grupul) BP, pe care l-a acuzat că nu a efectuat verificările necesare.
Principalele cauze ale exploziei sunt "sistemice, iar în absenţa unei reforme de anvergură, atât în domeniul practicilor din sector, cât şi în politica Guvernului, (situaţia) ar putea să se repete", potrivit raportului, care urmează să fie publicat integral la 11 ianuarie.
"Că au fost intenţionate sau nu, multe dintre hotărârile luate de BP, Halliburton şi Transocean, care au sporit riscul de explozie (...), au permis, în mod clar, acestor întreprinderi să câştige mult timp (şi bani)", subliniază textul.
British Petroleum a reacţionat faţă de publicarea parţială a acestui raport, subliniind că primele elemente ale anchetei au conchis că "accidentul a avut cauze multiple şi implica întreprinderi multiple".
Grupul subliniază că se află în plină cooperare cu instanţele de reglementare şi ceilalţi actori din sector cu scopul de a "face astfel încât lecţiile (mareei negre) să conducă la ameliorări în operaţiunile şi serviciile de subantrepriză în materie de foraj marin la adâncime".
De asemenea, British Petroleum citează crearea unei noi divizii în cadrul întreprinderii, consacrată securităţii şi gestionării riscurilor, care este direct subordonată preşedintelui-director general Bob Dudley şi care asigură "o supraveghere independentă" a operaţiunilor legate de securitate.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO