- Home
- Externe
- (16.04.2015, 14:55)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
”Marele Gustav”, tunul uriaş al lui Adolf Hitler. Cum funcţiona şi de ce a fost un dezastru - VIDEO
La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, liderul Germaniei naziste, Adolf Hitler, nerăbdător să invadeze Franţa, a cerut construirea unei noi arme care să poată penetra fortificaţiile de beton ale Liniei Maginot franceze, singurul obstacol fizic major care stătea între armata nazistă şi restul Europei occidentale.
Urmărește
11331 afișări
Marele Gustav, tunul uriaş al lui Adolf Hitler. Cum funcţiona şi de ce a fost un dezastru (Imagine: captura)
În 1941, la un an după invadarea Franţei, producătorul de arme şi metalurgistul german Gustav Krupp a prezentat un tun uriaş, pe care l-a oferit gratis armatei lui Hitler, pentru a arăta contribuţia sa la efortul de război, potrivit istoricului C. Peter Chen, citat de businessinsider.com.
Noua armă era un tun înalt de circa 12 metri, lung de 47 de metri, cu o greutate de 1.350 de tone, care trăgea cu obuze de 10 tone printr-o ţeavă de 30 de metri lungime. 22 de oameni puteau sta aliniaţi pe ţeava tunului. Impresionanta armă a devenit cunoscută sub numele "Marele Gustav".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
În primăvara anului 1942, tunul Gustav a fost folosit pentru prima dată în timpul asediului oraşului Sevastopol din Crimeea. Tunul a tras 300 de obuze asupra Sevastopolului.
În timp, însă, naziştii aveau să afle că impresionanta armă avea o serie de dezavantaje majore: era o ţintă uşor de reperat de către piloţii avioanelor Aliaţilor, iar, din cauza greutăţii, nu putea fi transportat decât pe o cale ferată dedicată şi foarte scumpă, pe care germanii erau nevoiţi să o construiască în avans.
Tunul Gustav avea nevoie de 2.000 de oameni pentru a fi manevrat, iar asamblarea celor cinci părţi principale care îl alcătuiau dura patru zile. De asemenea, calibrarea echipamentelor pentru a trage un singur obuz lua câteva ore, ceea ce însemna că nu putea trage decât 14 focuri pe zi.
În decursul unui an de la prima utilizare, naziştii au renunţat la folosirea tunului Gustav, iar potrivit istoricului C. Peter Chen, Aliaţii au distrus masiva armă.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe