Marele Lac Sărat din Utah seacă şi devine un potenţial dezastru ecologic şi economic

Marele Lac Sărat din Utah a scăzut luna aceasta la cel mai scăzut nivel înregistrat în iulie, pe fondul unei secete de două decenii, în timp ce cercetătorii şi politicienii indică ameninţări grave la adresa faunei sălbatice şi a oamenilor, scrie Reuters.

Urmărește
1085 afișări
Imaginea articolului Marele Lac Sărat din Utah seacă şi devine un potenţial dezastru ecologic şi economic

FOTO Twitter

Metropola din apropiere, Salt Lake City, este deja supusă unor furtuni de praf care, conform experţilor, s-ar putea înrăutăţi.

"Pentru a salva Marele Lac Sărat, astfel încât să nu devenim Dust Lake City, trebuie să facem o alegere conştientă că lacul este valoros şi că lacul are nevoie de apă", a declarat cercetătorul în domeniul atmosferei Kevin Perry, care a traversat pe bicicletă albia uscată a lacului din 2016 pentru a-i studia compoziţia.

De ani de zile, apa care altfel ar fi ajuns în lac a fost deviată pentru consumul uman, industrie şi agricultură, un factor ccare s-a combinat cu seceta în curs de desfăşurare, exacerbată de schimbările climatice.

Se aşteaptă ca apa să scadă în continuare până în toamnă sau la începutul iernii.

Lacul conţine puţin mai mult de un sfert din volumul de apă din prezent faţă de cel pe care îl avea la punctul său maxim din 1987, a precizat U.S. Geological Survey.

Straturile de pământ care înainte erau sub apă s-au transformat în nori de praf îmbibat cu calciu, sulf şi arsenic, un element natural ce poate produce cancer şi defecte congenitale. Fundul expus al lacului este, de asemenea, contaminat cu reziduuri provenite din mineritul cuprului şi argintului.

"Acel praf respirat pe o perioadă îndelungată de timp, zeci de ani sau mai mult, poate duce la creşterea diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar, cancerul de vezică urinară, boli cardiovasculare, diabet şi altele", a declarat Perry, de la Universitatea din Utah din Salt Lake City, pentru Reuters.

Afacerile generate de lac au o valoare estimată de oficiali de până la 2 miliarde de dolari anual.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici