Solicitarea a fost inclusă într-un document depus în instanţă, primul depus de echipa de avocaţi a fostului preşedinte american Donald Trump în cele două săptămâni de la percheziţie, care vizează pe larg ancheta FBI privind descoperirea de documente clasificate la Mar-a-Lago.
Dosarul califică percheziţia din 8 august, în cadrul căreia FBI a declarat că a recuperat 11 seturi de documente clasificate, drept o „mişcare şocant de agresivă” şi îl descrie pe Trump şi pe reprezentanţii săi ca fiind cooperanţi de luni de zile.
„Aplicarea legii este un scut care protejează America. Nu poate fi folosită ca armă în scopuri politice”, au scris luni avocaţii.
„Prin urmare, solicităm asistenţă judiciară în urma unui raid fără precedent şi inutil la Mar-a-Lago”.
Dosarul solicită în mod specific numirea unui expert special care să nu aibă legătură cu cazul şi care să inspecteze înregistrările recuperate şi să le pună deoparte pe cele care sunt acoperite de privilegiul executiv – un principiu care le permite preşedinţilor să nu divulge public anumite comunicări.
„Această chestiune a captat atenţia publicului american. Simplele garanţii
Separat, luni, un judecător federal a recunoscut că redactarea unei declaraţii sub jurământ a FBI în care se explică baza percheziţiei ar putea fi atât de extinsă încât documentul să devină „lipsit de sens” dacă ar fi făcut public.
Dar judecătorul american Bruce Reinhart a declarat că a continuat să creadă că nu ar trebui să rămână secret în întregime, din cauza interesului public „intens” pentru această anchetă.
Oficialii Departamentului de Justiţie doresc să păstreze întregul document secret, afirmând că dezvăluirea oricărei părţi din el riscă să compromită o anchetă penală în curs, dezvăluind informaţii despre martori şi divulgând tehnici de investigaţie.