- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marian Lupu a fost ales preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova
Liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, a fost ales joi preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, relatează Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.
Marian Lupu a fost ales preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În favoarea lui Lupu au votat 57 de deputaţi din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), formată joi de Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Liberal (PL) şi PDM. Doi deputaţi din AIE au lipsit de la şedinţă.
Marian Lupu a devenit astfel preşedinte interimar al ţării, deoarece, potrivit Constituţiei, până la alegerea şefului statului, această funcţie este exercitată de preşedintelui Parlamentului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Deputatul comunist Vladimir Voronin, care a condus şedinţa Legislativului, l-a felicitat pe Marian Lupu de la tribună, după care i-a oferit fotoliul de preşedinte al Parlamentului. "Vă felicit pentru această mare încredere din partea Parlamentului", a spus Voronin, dând mâna şi îmbrăţişându-l pe Marian Lupu.
Corina Fusu, de la Partidul Liberal, şi Valentina Buliga, de la PDM, i-au oferit noului preşedinte al Parlamentului câte un buchet de trandafiri.
Lupu a fost singurul candidat la funcţia de preşedinte al Parlamentului, iar comuniştii nu au participat la vot.
"Atât timp cât voi fi speaker, activitatea mea va fi îndreptată către o ambianţă lucrativă, în spiritul valorilor europene", a declarat Marian Lupu, de la tribună.
"Trebuie să lucrăm pentru depăşirea crizei politice, pentru asigurarea unei politici interne şi externe bazată pe principii democratice. Trebuie să ducem o politică externă echilibrată şi inteligentă, bazată pe interesele primordiale ale Republicii Moldova", a adăugat el.
Ulterior, la propunerea grupului PDM, deputatul democrat Vlad Plahotniuc a fost ales în funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului. În funcţia de vicepreşedinte al Legislativului a fost ales deputatul PLDM Liliana Palihovici.
Partidul Liberal nu a înaintat nicio candidatură pentru funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului, iar Partidul Comuniştilor (PCRM) a cerut o pauză până pe 17 ianuarie pentru a-şi desemna candidatura pentru aceeaşi funcţie.
La propunerea lui Marian Lupu, Parlamentul a luat o nouă pauză pentru a se consulta în privinţa candidaturii la funcţia de prim-ministru.
Potrivit unor surse din cadrul PCRM, citate de cotidianul Timpul în ediţia electronică, există o presiune puternică din partea mai multor "grupuri" din PCRM, care încă au relaţii de afaceri cu deputatul democrat Vlad Plahotniuc, ca Marian Lupu să fie susţinut la funcţia de şef al statului. Persoanele dispuse să facă acest lucru ar urma să obţină anumite "avantaje".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO